Egy ‘adótanácsadó’ emlékére

Szerző: dr. Juhász István
Dátum: 2020. december 30.
Címkék: ,
Rovat:
December 28-án, életének 81. évében elhunyt Éless Béla színész, rendező, színházigazgató, ’színházcsináló’.

A legtöbben a Szomszédok című teleregény adótanácsadójaként emlékezhetnek rá. Szerepében Kerei Gusztávnak hívták, egy visszataszító figurát játszott – zseniálisan! Ezt a szerepet 1997-től a sorozat megszűnéséig (1999) játszotta, összesen 35 epizódban tűnt fel.

Mindenkivel szóváltásba keveredett, de mindig ő húzta a rövidebbet, felrobbantotta a lakását, adótanácsadóként elfelejtette befizetni a saját adóját.

Éless Béla a Szomszédokban

A sorozat íróinak szükségük volt egy állandóan kötekedő, a kákán is csomót kereső lakótársra. Erre az adóreformot és a rendszerváltást követően egy szerepe szerint adótanácsadót tartottak alkalmasnak.

A cikk végén megadunk néhány linket, ahol az adótanácsadó okoskodik (ennél többet is találhatunk a youtube-on).

Éless Béla 1940-ben született Kassán, Több színháznak volt vezetője, szülőatyja, színpadi szerepeinek a száma hetven körül volt, rendezéseinek száma az ötvenet közelítette. Mintegy húsz filmben és tucatnyi tv-s szerepben – általában sorozatban – játszott.

Kerei és a 15dkg párizsi

Kerei mindenkit feljelent

Kerei majdnem megvakul

Kereinek lilul a feje

Kerei megint Kutyával kötekedik

Kerei legnagyobb tévedése

Kerei felrobbantja a házat


Kapcsolódó cikkek:


Keresztes hadjáratok és pénzügyek – A hadjáratok (2. rész)
2021. május 14.

Az első keresztes hadjárat elérte célját, a keresztesek meghódították Jeruzsálemet. A következő évszázadokban még számos keresztes hadjáratot hirdettek a pápák, de indultak ilyenek pápai meghirdetés nélkül is. A háborúk egyre több kudarcot eredményeztek, a muszlimok hite és fegyvere is erősebbnek bizonyult a keresztényeknél.

Civil szervezetek és az áfa
2021. május 13.

Abban a jogkérdésben kellett a Kúriának állást foglalnia, hogy a felperes adózó a közhasznú nonprofit jogállására figyelemmel a civil törvény előírásai alapján mentesül-e az áfafizetési kötelezettsége alól.

Adótörvények 2022: céges adók mérséklődnek
2021. május 13.

Jövőre csökken a szociális hozzájárulási adó, megszűnik a szakképzési hozzájárulás, kevesebbet adóznak a tőzsdék és az energiaellátók, és az egyéni vállalkozóknak sokkal jobban megéri majd átalányadózni. A kormány integrálja az adórendszerbe a a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokat. Megnéztük közelről a 2022-es adócsomagot.