Egyértelműbb tájékoztatásra kötelezik a bankokat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ügyfelek pontos tájékoztatása érdekében új rendelet-tervezetet készített a pénzügyi tárca a betéti kamat, az értékpapírok hozama és a teljes hiteldíjmutató számításáról és közzétételéről. A kombinált megtakarítási formáknál a teljes elérhető hozamot fel kell majd tüntetni, és az akciós betétek, hitelek hirdetéseiben is meg kell jelölni a teljes hiteldíjmutatót.

A módosítások célja annak elkerülése, hogy az összehasonlításra alkalmas mutatókat a hirdetésekben lábjegyzetben, apró betűvel, az ügyfelek számára nehezen olvashatóan tüntessék fel. Ezért a tervezet kiterjeszti az egyesített betéti kamatláb mutatóra (EBKM-re) és az egyesített értékpapírhozam mutatóra (EHM-re) is a hatályos szabályozásban a teljes hiteldíj mutató (THM) közzétételnél alkalmazott rendelkezést. Amennyiben a hirdetésben, illetve az ajánlatban szerepel a termék kamata, illetve hozama vagy bármilyen költsége, akkor az EBKM, illetve az EHM mértékét is fel kell tüntetni azonos méretben és megjelenítésben.

Kombinált megtakarítások, akciók

A hitelintézetek a megtakarítások ösztönzésére olyan összetett termékeket kínálnak, ahol a betételhelyezés mellett azonos összeget befektetési alapba kell fektetni. A javaslatban szerepel, hogy a teljes termék várható hozamát is fel kell tüntetni, amelynél a befektetési alap várható hozamát is figyelembe kell venni.

Az elmúlt években az ügyfelekért folyó versenyben új akciós betét- és hiteltermékek jelentek meg a piacon, amelyek jellemzője, hogy egy meghatározott ideig az ügyfél kedvezőbb feltételeket élvez, vagy valamilyen díjtételt a bank elenged. A javasolt módosítás szerint a kedvezményes díjtételt, illetve akciós betéti kamatot az akcióval érintett időtartamra lehet figyelembe venni, a futamidő fennmaradó részében pedig az adott termékre vonatkozó hatályos feltételek szerinti díjakkal, illetve kamatokkal kell számolni.

Amennyiben a kedvezmény valamilyen feltételtől függ, akkor a hirdetésben legalább a feltételek elérhetőségének módját meg kell jelölni. A tervezett módosítás szerint akkor is fel kell tüntetni a THM értékét a hirdetésben, ha nem szerepel benne a kamat, vagy a költség konkrét mértéke, összege, de utalnak rá például a ˝kedvező kamatozás˝ kifejezéssel.

A tervezet szövege


Kapcsolódó cikkek

2024. április 17.

Digitalizálódó adózás Afrikában

Számos érdekességet tartogatnak számunkra is az afrikai országok áfarendszerei. Amennyiben összességében nézzük a folyamatokat, kijelenthetjük: Afrika digitalizálódik.

2024. április 17.

Új K+F adókedvezmény

A kutatás-fejlesztési tevékenység támogatására a korábbi adóalap kedvezmények mellett 2024. januárjától új adókedvezményt is bevezetésre került a társasági adóban (1996 évi LXXXI. törvény 22/G. §).