Egyre drágább áfát csalni


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Költségesebb megtéveszteni az adóhivatalt, mint korábban, egyre fogy a levegő az áfacsalók körül – mondta a Magyar Időknek az adóhivatal pénzügyi nyomozóinak munkáját irányító helyettes államtitkár, Sors László.


Régebben voltak Magyarországon olyan idők, amikor egyetlen papírlap kitöltésével is el lehetett követni adóügyi visszaélést. Ma viszont már jóval nehezebb megtéveszteni az adóhivatalt – fogalmazott a NAV-nyomozók vezetője a Magyar Időknek.

A hatóság két éve például elektronikus rendszerrel követi nyomon az idehaza mozgó teherautók útját, ami alaposan feladja a leckét a tetteseknek. Aki nem akar egyből lebukni, annak nemcsak teherautóra és sofőrre kell költenie, de árut is vennie kell, amit tárolni szükséges, miként tiszta előéletű céghez sem juthat most már bárki egykönnyen.

 

Sors arról is beszélt, hogy a feltűnően alacsony ár ugyanis eleve gyanús. Egyeztetnek az egyébként irreálisan magas hasznot elérő, konkurenciát is ismerő ágazati szereplőkkel, szakmai szervezetekkel. De a hatóság munkatársai a boltokba, áruházakba is elmennek, és figyelemmel kísérik az árakat. Így ugyanis megállapítható, hogy konkrétan mely termékek ára túlságosan alacsony. Ezek után azt kell tisztázni, hogy mi az olcsóság oka – mondta a pénzügyi nyomozók vezetője.

Lehetnek gazdaságilag indokolható és jogszerű tényezők, de sokszor arra derül fény, hogy a beszerzési láncban nem fizették meg az áfát, sőt megkísérlik visszaigényelni azt az összeget, amit elcsaltak – magyarázta Sors László, hozzátéve: ezen a ponton pörög fel a NAV rendszere. Ha kell, a pénzügyi nyomozók titkos módszerekkel szereznek információkat az elkövetőkről, a revizorok adóellenőrzést indítanak, a pénzügyőrök pedig az árut szállító kamionokat vizsgálják, illetve az országok közötti termékmozgásokra figyelnek – olvasható a lapban.Kapcsolódó cikkek

2022. augusztus 8.

Munkaerő-kölcsönzési szolgáltatás az áfa rendszerében

A munkaerő-kölcsönzési szolgáltatás helyes áfa-rendszerbeli kezeléséhez elengedhetetlen, hogy az ügyletben részt vevő felek tisztában legyenek a szolgáltatás alapját képező munkaerő-kölcsönzésre irányuló jogviszonnyal, majd a jogviszony minősítését követően a fordított adózás, valamint a – szolgáltatás jellegéből adódóan – az időszakos elszámolású ügyletek szabályaival. Megjegyzendő, hogy ugyan elméletileg a munkaerő-kölcsönzés tipikusan az átmeneti jellegű, ideiglenes munkaerő-igények kielégítésére szolgál, azonban számos esetben az adózók adóelkerülési törekvéseinek melegágyát is képezi. Az Adó szaklap cikke.

2022. augusztus 5.

Pékséget és hajókat is foglaltak a számlagyártól

A nyugat-dunántúli számlagyár reklám- és marketingcégek hálójában tüntetett el 860 millió forint áfát – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága.