Egyre drágább áfát csalni


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Költségesebb megtéveszteni az adóhivatalt, mint korábban, egyre fogy a levegő az áfacsalók körül – mondta a Magyar Időknek az adóhivatal pénzügyi nyomozóinak munkáját irányító helyettes államtitkár, Sors László.


Régebben voltak Magyarországon olyan idők, amikor egyetlen papírlap kitöltésével is el lehetett követni adóügyi visszaélést. Ma viszont már jóval nehezebb megtéveszteni az adóhivatalt – fogalmazott a NAV-nyomozók vezetője a Magyar Időknek.

A hatóság két éve például elektronikus rendszerrel követi nyomon az idehaza mozgó teherautók útját, ami alaposan feladja a leckét a tetteseknek. Aki nem akar egyből lebukni, annak nemcsak teherautóra és sofőrre kell költenie, de árut is vennie kell, amit tárolni szükséges, miként tiszta előéletű céghez sem juthat most már bárki egykönnyen.

 

Sors arról is beszélt, hogy a feltűnően alacsony ár ugyanis eleve gyanús. Egyeztetnek az egyébként irreálisan magas hasznot elérő, konkurenciát is ismerő ágazati szereplőkkel, szakmai szervezetekkel. De a hatóság munkatársai a boltokba, áruházakba is elmennek, és figyelemmel kísérik az árakat. Így ugyanis megállapítható, hogy konkrétan mely termékek ára túlságosan alacsony. Ezek után azt kell tisztázni, hogy mi az olcsóság oka – mondta a pénzügyi nyomozók vezetője.

Lehetnek gazdaságilag indokolható és jogszerű tényezők, de sokszor arra derül fény, hogy a beszerzési láncban nem fizették meg az áfát, sőt megkísérlik visszaigényelni azt az összeget, amit elcsaltak – magyarázta Sors László, hozzátéve: ezen a ponton pörög fel a NAV rendszere. Ha kell, a pénzügyi nyomozók titkos módszerekkel szereznek információkat az elkövetőkről, a revizorok adóellenőrzést indítanak, a pénzügyőrök pedig az árut szállító kamionokat vizsgálják, illetve az országok közötti termékmozgásokra figyelnek – olvasható a lapban.


Kapcsolódó cikkek

2023. november 29.

Újkatás vállalkozó számlázhat-e adószámos magánszemélynek (bérbeadó, szállásadó)?

Egy újkatás egyéni vállalkozónak lehet-e bevétele adószámos magánszemélytől? Legyen szó egy airbnb-ző szállásadóról, lakást kiadó bérbeadóról vagy akár őstermelőről. Bár már több, mint egy éve szigorították a KATA feltételeit, még mindig vannak félreértések. Íme a teljeskörű és érthető válasz a Tudatosadózótól, majd ráadásként egy állásfoglalás a NAV-tól. Van egy varázsmondat, amit a bölcs újkatás minden számlájára ráírt, 100%-os védőpajzsot húzva az újkatája köré. 

2023. november 29.

Áfa és átalakulás

Adózás szempontjából lehetséges a nem kedvezményezett átalakulás és a kedvezményezett átalakulás. Nem kedvezményezett átalakulások esetében adóalap módosító tételeket szükséges figyelembe venni. A társaságiadó-törvény adókedvezményeket biztosít a kedvezményezett átalakulás választása és feltételeinek teljesülése esetére. A szabályozáson túl érdekes jogesetet ismertetünk.