Egyre kevesebb cseh, egyre több szlovák céget jegyeznek be adóparadicsomokban.


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adóparadicsomom kérdésében a szlovákok állnak igazán csehül.

Idén tovább csökkent az adóparadicsomokban bejegyzett cseh vállalatoknak a száma – írja a novekedes.hu az english.radio.cz hírportál nyomán. A csökkenés üteme azonban lelassult, derült ki a Bisnode adatkezelő cég elemzéséből.

A szomszédos Szlovákiában a Bisnode az ellenkező tendenciát tapasztalta. Az adóparadicsomokban regisztrált szlovák vállalatok száma hosszú idő óta emelkedik, mondta Petra Štěpánová.

Szakértői becslések szerint a cseh állam e rendszer következtében minden évben több tíz milliárd korona adóbevételtől esik el. Még komolyabb a pénzmosásból vagy a tőkét elrejtő megoldásokból származó veszteség – olvashatő a novekedes.hu-n.


Kapcsolódó cikkek

2019. március 26.

EP: Magyarország adóparadicsomszerűen működik

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén jelentést fogadott el, amely szerint hét uniós ország, Magyarország mellett Belgium, Ciprus, Írország, Luxemburg, Málta és Hollandia adóparadicsom-szerűen működik, és lehetővé teszi az agresszív adótervezést – közölte az uniós parlament.
2019. október 10.

Két ország lekerült az EU adóparadicsom-listájáról

Az Egyesült Arab Emírségek és a Marshall-szigetek is lekerült az Európai Unió adóparadicsomokról összeállított, és így már csak kilenc ország nevét tartalmazó feketelistájáról, Svájcot pedig – több országgal együtt – törölték az úgynevezett szürkelistáról.