Egyre népszerűbb a NAV-nál az automatikus részletfizetés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) online nyomtatványkitöltőj, az ONYA júliusi bevezetése óta egyre több ügyfél választja az AUTRESZ-adatlapot, amiből hetente 8-10 érkezik be a Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságra.

Mindössze egy ügyfélkapus regisztráció szükséges és bármely okoseszközről, pár koppintással elintézhető számos ügy az itt kitölthető űrlapon. Az alkalmazásba belépve a rendszer automatikusan beazonosítja a kérelmezőt, ezért ezeket az adatokat külön nem kell felvinni. A kitöltés így rendkívül egyszerű, pár kattintással benyújtható, módosítható és visszavonható a kérelem. Az űrlapon a fellebbezési jogról történő lemondás is csupán egyetlen mozdulat – derül ki a NAV közleményéből.

Természetes személyként részletfizetés kérhető egy évben egyszer, maximum egymillió forintos tartozásra, legfeljebb 12 hónapra. A megbízhatónak minősített gazdálkodók pedig nettó hárommillió forintot el nem érő tartozásra kérhetnek évente egy alkalommal, legfeljebb 12 havi futamidőre részletfizetést vagy fizetési halasztást.

Mindezt 0 százalék THM-mel, azaz elbírálási költség nélkül és kamatmentesen. A döntést a NAV az ügyfélkapura küldi, így a határozat átvétele, letöltése sem vesz igénybe több időt egy kávészünetnél. A pozitív elbírálás után nincs más teendő, mint a törlesztőrészleteket határidőben fizetni. Ezt azonban nem ajánlott elmulasztani, mert akkor a kedvezmény érvényét veszti.

(Adó Online)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 23.

eÁFA: duplázódik az adatszolgáltatási hiba büntetésének felső határa

A NAV eÁFA rendszerében július 1-jétől elérhető az önellenőrzés funkció, míg adatszolgáltatási hibák esetén augusztus 1-jétől a mulasztási bírság felső határa megduplázódik. A PwC közleménye az eÁFA bevezetésének tapasztalatairól, kihívásairól, valamint a rendszer fejlesztésének további elemeiről.