SZJA-visszatérítés – munkáltatói és adózói teendők


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az szja-visszatérítésről szóló kormányrendelet tisztázza, kik jogosultak a 2022 februári szja- visszatérítésre. Az is világossá vált, hogy az adóvisszatérítés érdekében mi a teendője a munkáltatóknak és az adózóknak.

Az szja-visszatérítések féltételéül szabott paraméter, a 2021-ben 5,5 százalékot meghaladó GDP növekedés immár teljesítettnek látszik. A megjelent részletszabályok ismeretében pedig az adózók és a munkáltatók is tisztábban látják, hogy milyen adatszolgáltatási időpontok kerülnek előrébb, illetve nyílnak meg az adóvisszatérítéshez szükséges adatok összegyűjtéséhez, beküldéséhez. Az adóhatóság a rendelkezésére álló, hozzá beérkező adatok alapján fogja tudni kalkulálni a februári szja-visszatérítések összegét.

Az szja-visszatérítés felső plafonját a szabályozó a 2021. decemberi bruttó átlagkereset (449.400 forint) 12-szeresében határozta meg, a jogosultság a családi adókedvezményhez kötődik. Az érintettek száma megközelítheti a 2 milliót, a családi adókedvezményre jogosult alkalmazottak és a vállalkozók egyaránt részesülhetnek az szja-visszatérítésből.

Az adóvisszatérítés egy családon belül mindkét szülőnek jár majd, ha van bejelentett munkahelyük, akkor mindketten visszakapják 2021. évi adójukat. Aki 2021 bármely napján családi kedvezményre jogosult, függetlenül attól, hogy azt érvényesítette-e, jogosult az adóvisszatérítésre. A katás vállalkozók a 2021-ben megfizetett tételes adójuk negyedét, az ekhós adózók pedig a befizetett adójuk közel kétharmadát kaphatják vissza.

szja-visszatérítésMi a munkáltatók teendője az szja-visszatérítés kapcsán?

Az adóvisszatérítésre a tervek szerint a 2021-es adómegállapítás és szja bevallási határidő előtt kerülhet sor. A szükséges adatok megszerzése érdekében ezért az adatszolgáltatási kötelezettség határidejét előrébb hozta a szabályozás, a szokásos határidőről. Ennek következtében a munkáltatóknak a munkáltatói jövedelemigazolást (M30-cas igazolás) is febr. 15 helyett január 20-ig kell elkészíteni és átadni a munkavállalónak. Az M30-cas igazolásból kitűnik, hogy a magánszemély családi kedvezményt vesz igénybe év közben.

Az államkincstárnak a NAV felé az adott hónapról a következő hónap 5. napjáig kell adatot küldenie azokról az adózókról, akik felé családi pótlékot folyósított.

Mely adózóknak van teendője az adóvisszatérítés kapcsán?

A hazai munkáltatótól rendszeres jövedelemhez jutó magyar munkavállalók esetében az adatgyűjtés kevésbé problémás. DE több adózó, mint például a külföldi munkáltatótól kapott jövedelemből élő és adózó szülők, vagy a katás, ekho-s adózók, önállóan szolgáltatnak adatot a NAV felé, amely nem érhető el más hatósági nyilvántartásból.

Annak érdekében, hogy minden érintett adózó élhessen az szja-visszatérítéssel, egy különleges nyilatkozattételi lehetőség nyílik meg, amellyel 2021. december 31-ig lehet élni. Az szja-t fizető alkalmazott, az Ekho szerint adózó és a Katá-s vállalkozó is tehet nyilatkozatot. Az érintetteknek elektronikus úton vagy papír alapon kell nyilatkozniuk, hogy adataik még időben eljussanak a NAV felé. A különleges nyilatkozattétellel gyorsabban juthatnak pénzükhöz az érintett magánszemélyek, akiknél a kedvezmény kiszámítása nem lehetséges a hatóság rendelkezésére álló adatok alapján (pl. várandós szülő).

A nyilatkozati határidőről lemaradó adózók a februári visszatérítést nem kapják meg. A visszatérítéshez fűződő jogosultság azonban ez esetben sem csorbul, az adózó egy utólagos eljárásban tudja majd érvényesíteni az adóvisszatérítést. Lehetőség lesz arra, hogy a NAV az szjabevallási-tervezet kiegészítését és elfogadását követően utalja ki az adókedvezményt, ha azt a magánszemély kéri a bevallásában, vagy bevallási tervezetében.

A családi kedvezményre jogosult szülők esetében már most is érdemes kalkulációt végezni, hogy a családi adókedvezmény újraosztásával hozzájuthatnak-e a magasabb összegű adó-visszatérítéshez. A 2021. november-decemberi időszakban is lehetséges az adókedvezmény-nyilatkozat módosítása és ezzel az adott időszaki családi kedvezmény átcsoportosítása. Amennyiben viszont a jogosultak 2021-ben nem élnek az átcsoportosítással, abban az esetben az éves adóbevallásban is átcsoportosíthatják majd a családi adókedvezményt, hogy ezzel a lehető legmagasabb összegű adóvisszatérítést tudják érvényesíteni. Az adóvisszatérítést ekkor utólagosan térítik meg a jogosult(ak)nak.

Mi az adóvisszatérítés felső határa?

A felső jövedelmi plafon alapján az adó-visszatérítés felső határa 809.000 forint.

Az összevont adóalapba tartozó jövedelem része pl. a prémium, jutalom is. Az ezek után befizetett szja is visszajárhat a dolgozóknak, akkor, ha 2021. január 10. illetve 2022 január 10. között fizették ki számára a bónusz, jutalom összegét.

Az ekho szerinti adózók az általuk befizetett adó szja-részét kaphatják vissza, ami a 15 százalékos ekho adómértékből 9,5 százalék. Itt tehát a befizetett adó csaknem kétharmadát érintheti az adókedvezmény.

A KATA szerint adózók a befizetett átalányadó negyedét kaphatják vissza. Így főállású katások esetében a megfizetett adó összegétől függően a visszatérítés éves szinten 150 ezer vagy 225 ezer forintos összeget jelenthet.

Kik jogosultak az szja-visszatérítésre?

Az szja-visszatérítést a családi kedvezményre jogosultak (akkor is, ha a családi kedvezményt nem veszik igénybe) kaphatják meg. Ezzel a rendelkezéssel a kedvezmény körét a 91 napos magzattal rendelkező családokra is kiterjesztették.

A szabályozás szerint családi kedvezményt vehet igénybe:

  • vér szerinti szülő,
  • az örökbe fogadó szülő,
  • a szülővel együtt élő házastárs,
  • az a személy, aki a saját háztartásában nevelt gyermeket örökbe kívánja fogadni, és az erre irányuló eljárás már folyamatban van,
  • a nevelőszülő,
  • a hivatásos nevelőszülő,
  • a gyám, továbbá
  • az a személy, akihez a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény alapján a gyermeket ideiglenes hatállyal elhelyezték.

Természetesen a családi adókedvezmény is befolyásolja az szja-visszatérítés elérhető összegét, az annak levonása után fennmaradó szja visszatérítésére lesz lehetőség. Mivel a munkavállalók széles körét érintheti az szja-visszatérítés lehetősége, a munkáltatóknak is előre fel kell készülniük a kapcsolódó adminisztrációs adatszolgáltatási feladatokra, változásokra!

A bejegyzés szerzője Fajcsák Gábor, az RSM Hungary adóüzletág-vezetője. Az RSM Blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

NGM: nem a szegénység, hanem az óvatosság miatt fogyaszt keveset a lakosság

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.