Szűkült az unióval adózási szempontból nem együttműködő országok listája


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Unió illetékes tanácsa törölte a Seychelle-szigeteket, a Nagy-Britannia tengerentúli területének számító, a Kis-Antillák szigetcsoporthoz tartozó Anguilla szigetet, valamint a szintén a Karib-térségben található Dominikai Közösséget, a listán kilenc joghatóság maradt.

Az uniós pénzügyminisztereket tömörítő tanács (Ecofin) luxembourgi ülését követően közölte: a három felsorolt ország, illetve terület már a közösen kitűzött határidő előtt sikeresen végrehajtotta mindazokat a reformokat, amelyek szükségesek a jó adóügyi kormányzás uniós elveinek való megfeleléshez.

Nem teljesítették a vállalásaikat

A listán Vanuatu, Szamoa, az Egyesült Államok fennhatósága alatt álló Amerikai Szamoa, Trinidad és Tobago, Palau, Panama, Guam, Fiji (Fidzsi-szigetek), valamint a Virgin-szigetek szerepel, mert a tanács indoklása szerint ezek a joghatóságok nem hajtották végre azokat az adóreformokat, amelyekre kötelezettséget vállaltak.

európai unió

A jegyzék azokat az országokat, illetve területeket tartalmazza, amelyek nem folytatnak konstruktív párbeszédet az EU-val az adóügyi irányításról, vagy pedig nem teljesítették határidőre az uniós kritériumoknak való megfeleléshez szükséges reformok végrehajtására tett vállalásaikat.

Azok az országok, illetve területek, amelyek még nem felelnek meg az összes nemzetközi adóügyi standardnak, de kötelezettséget vállaltak reformok végrehajtására, együttműködőnek minősülnek, és az aktuális helyzet áttekintéséről szóló külön dokumentumban szerepelnek.

Törökországtól még várnak intézkedéseket

Ezekkel összefüggésben a tanács arról tájékoztatott, hogy Costa Rica, Hongkong, Malajzia, Észak -Macedónia, Katar és Uruguay még nem felelnek meg az összes nemzetközi adózási szabványnak, de elkötelezték magukat az adóügyi jó kormányzás elveinek végrehajtása mellett. Ausztrália, Szváziföld és a Maldív-szigetek minden adóügyi kötelezettségét teljesítette, ezért ezeket az országokat el kell távolítani a dokumentumból.

Emellett emlékeztettek: a legutóbbi, februári felülvizsgálat alkalmával a tanács felkérte Törökországot, hogy hárítsa el az adóügyi információcsere akadályait és aktiválja automatikus információcsere-kapcsolatát mind a 27 uniós tagállammal. Annak ellenére, hogy azóta számos előrelépés történt, további intézkedésekre van szükség Ankara részéről – tették hozzá.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

NGM: nem a szegénység, hanem az óvatosság miatt fogyaszt keveset a lakosság

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.