Egyre több adóellenőrzésre számítanak a vállalkozások világszerte


Több mint harmadával nőhet a vállalati adóellenőrzések száma a következő két évben – derül ki az EY 2100 adó- és pénzügyi vezető bevonásával készült nemzetközi kutatásából. A válaszadók a legkockázatosabb területnek a transzferárazást tartják.

A megkérdezettek többsége (51%) egyre intenzívebb adóhatósági vizsgálatokra számít az elkövetkező időszakban, és várakozásaik alapján (53%) a hivatalok kiemelt figyelmet fordítanak majd a nemzetközi adó- és transzferár-ügyekre. „Az adatok összecsengenek a magyarországi vállalatvezetők várakozásaival” – hangsúlyozta dr. Séra Gergely, az EY adóperekkel foglalkozó területének vezetője. Az elmúlt években a Nemzeti Adó- és Vámhivatal látványos fejlődésen ment keresztül, aminek köszönhetően célzottabb ellenőrzésekre képes, jelentősen szűkítve ezzel az adóelkerülés lehetőségét.

A nemzetközi kutatás eredményei szerint a legjelentősebb adókockázatnak a transzferárazást tartják (63%) a válaszadók, amit az adókedvezmények (35%) és a költséglevonások (31%) követnek. „Magyarországon új feladat is hárul a transzferár nyilvántartás készítésére kötelezett adózókra. A tavaly elfogadott jogszabály szerint idén már információt kell szolgáltatniuk a kapcsolt tranzakcióikról a társaságiadó-bevallásukban. A növekvő adatszolgáltatási kötelezettségek mellett a kiszabható bírságok összege is nagyságrendekkel emelkedik” – hangsúlyozta Lipták Zoltán, az EY adópartnere.

A szakember hozzátette, hogy nem véletlen, hogy a hazai kutatásuk eredménye itt is összhangban van a globális várakozásokkal. Tavaly novemberben az EY Adókonferencia több mint 250 résztvevője körében készített felmérése alapján is a transzferárazás (45%) a legkockázatosabb adóterület. A nemzetközi felmérés szerint a 15 százalékos globális minimadó bevezetése szintén aggodalomra ad okot. A válaszadók 55 százaléka úgy látja, hogy emiatt nőni fognak az adóköltségeik és csaknem felük (45%) arra számít, hogy ez megnöveli majd az ellenőrzések és a hatósággal folytatott viták valószínűségét is. A legtöbb szervezet már el is kezdte átalakítani belső folyamatait. A válaszadók kétharmada (69%) a jövőben nagyobb hangsúlyt fektethet az adózás területére.

„A cégek kétféleképpen készülhetnek fel ezekre a kihívásokra: egyrészt figyelniük kell az adózási szabályok alakulását, másrészt akár házon belül, akár tanácsadóval, de növelniük kell a a meglévő erőforrásokat, hogy meg tudjanak felelni az új kötelezettségeknek. Ellenkező esetben amikor egy vállalat összeállítja majd a társaságiadó-bevallását, azt a kockázatot fogja futni, hogy a legapróbb adminisztratív hiba miatt is bekopogtathat hozzá az adóhatóság” – mondta Módos András, szakértő.

Forrás: EY sajtóanyaga


Kapcsolódó cikkek

2023. június 2.

Az adóemelés célja nem az állam adóbevételeinek növelése a szaktárca szerint

Az intézkedések célja nem az állam adóbevételeinek növelése, hanem az állampapír-kereslet fokozása, az állampolgárok pénzügyi tudatosságának megerősítése. Meg kell védeni a családokat, ösztönözni és segíteni kell, hogy a háztartások megtakarításai megőrizzék reálértéküket – írta pénteken a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM)a Magyar Bankszövetség csütörtökön  megjelent sajtóközleményére reagálva, amelyben többek között a „versenysemleges szabályozást” kérte számon.

2023. június 2.

Kiemelten ellenőrzi az automatákat a NAV

A NAV a korábbi ellenőrzések tapasztalatai alapján 2023. június 1-től fokozottan ellenőrzi a kezelőszemélyzet nélküli automata berendezéseket.

2023. június 1.

Maradnak és változnak a különadók 2024-ben

A bankok állampapír-vásárlással csökkenthetik extraprofit-adójukat, a nagy kiskereskedelmi láncok terhelése tovább nő – szerda éjszaka megjelent kormányrendeleteket ismertetett a Portfolio.