Az átmeneti rendelkezésekben meghatározott átmeneti időszakok nagy része lejárt, mivel az átmeneti rendelkezések hatályukat vesztették, így az ezekhez kapcsolódó mentességek sem vehetők igénybe. Az igazoláskódok alkalmazását meghatározó TARIC-intézkedéseket a TARIC-ban lezárták.

Ezért már nem lehet alkalmazni a vámeljárásoknál azokat az „Y” kezdetű igazoláskódokat, amelyeket a mentesített szállításokhoz alakítottak ki, és a mentesség határideje lejárt.

A NAV a már nem alkalmazható igazoláskódokat minden esetben publikálja.

A lejárt átmeneti rendelkezéseknek a vámeljárások során nem alkalmazható igazoláskódjait a melléklet tartalmazza.

Továbbra sem kell azonban alkalmazni a tilalmakat átmenetileg azoknak az áruknak a behozatalakor, amelyeket felsorolnak a jelenleg az Oroszországgal szemben elrendelt szankciókat tartalmazó rendeletben[1]; és behozatalukra a szerződéseket – vagy a hozzájuk kapcsolódó járulékos szerződéseket – 2023. február 26. előtt kötötték, de 2023. május 27-ig teljesítik.

További információ és segítség

NAV honlapján megtalálhatók az oroszukrán háború miatti szankciók és az azokkal kapcsolatos tájékoztatások, segédletek, háttéranyagok; a szankciós rendeletekben szereplő igazoláskódokat jogcímenként tartalmazó NAV-felhívások, útmutatók.

Az információk ezen a linken érhetők el:

https://nav.gov.hu/fooldal-elemei/fooldali-csempek/magyar-ukran/az-orosz-ukran-haboruval-osszefuggesben-elrendelt-unios-szankciok

Forrás: NAV honlap