Egyre több cég könyörög adókönnyítésért


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A vártnál kevesebb áfát és társasági adót fizettek be augusztusban a költségvetésbe, de a PM szerint nem lesz gond, bejön a pénz, amit idén várnak. Mások szerint valós a veszély, hogy nem lesz elég bevétel. Az biztos, hogy egyre több cég fordul adófizetése könnyítéséért az APEH-hez – írja a Népszabadság.

A júliusi adóemelés ellenére kisebb lett augusztusban a költségvetés áfabevétele, mint amivel a Pénzügyminisztérium számolt. Ugyanez a helyzet a társasági adóval is: júliushoz hasonlóan ismét többet utaltak ki a visszaigénylőknek, mint amennyit befizettek a cégek. Mindezek ellenére a Pénzügyminisztérium nem aggódik, továbbra is tarthatónak gondolja az éves előirányzatokat.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint valószínűtlen az a feltevés, hogy a PM által jelzett áfabevétel a kereskedők valamiféle bespájzolásának lenne betudható. Bár azt piaci szereplők a Népszabadságnak is jelezték, hogy egy-egy esetben előre készletezve próbálják megtartani az áfaváltozás előtti áraikat, azonban Vámos György szerint erre a kereskedőknek csak korlátozottan volt lehetőségük.

A társasági adóban pedig a recesszió hatása tükröződik a Pénzügyminisztérium munkatársai szerint. Számítani lehetett rá, hogy az év második felében visszaesnek a bevételek, mert ebben az időszakban az adóelőleget a 2008-as évi eredmények alapján kell már fizetni (az első fél évben még a 2007-es számok voltak mérvadóak).

A válság pedig tavaly a negyedik negyedévben beköszöntött, rontva a cégek mutatóit. – Igaz ugyan – tudatták lapunkkal a minisztériumban -, hogy a korábbi évekhez képest több vállalkozás kér kedvezményt vagy mentességet az adóelőleg fizetésére, de egyelőre kezelhető mértékben fordulnak ilyen igénnyel az APEH-hez.

Forrás: Világgazdaság Online


Kapcsolódó cikkek

2024. május 21.

NAV: éjfélkor jár le az szja-bevallási határidő

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).