Együttműködik a magyar és román adóhatóság

Szerző: Adó Online
Dátum: 2008. július 9.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adóügyi együttműködés továbbfejlesztéséről, kiszélesítésének lehetőségeiről tárgyal a magyar és a román adóhatóság – közölte az APEH.

A várhatóan ősszel aláírandó együttműködési megállapodás tervezetét tárgyalták meg Szikora János, az APEH elnökének vezetésével. Szerdán Nyíregyházán a területi szervek közötti együttműködésről egyeztetnek, a tárgyalódelegációt akkor magyar részről az APEH elnökhelyettese, Polgár Péter vezeti, román részről a román adóhatóság elnökhelyettese, Eugen Ciorici vesz részt a megbeszélésen.

Együttműködnek

Az együttműködési megállapodás megkötéséről 2007 novemberében írt alá szándéknyilatkozatot a két hatóság Romániában, Nagyszebenben. Az új megállapodás-tervezet négy fő területre koncentrál: a tapasztalat- és véleménycserére, az információcserére és behajtási jogsegélyre, az egyidejű adóellenőrzésekre, valamint a régiók közötti közvetlen együttműködésre.

Az együttműködés jelenleg az uniós jogforrások, valamint a kettős adóztatásról szóló egyezmény alapján valósul meg a két hatóság között, elsősorban információcserére, és egy-egy esetben behajtási jogsegélyre vonatkozik.

A megkeresések magyar részről inkább a közvetlen adókra irányulnak, a román fél pedig elsősorban az áfa-megkeresések tekintetében aktív.

Erősítik az információcserét

Az APEH sajtóközleménye szerint fontos lenne, hogy tovább erősítsék az automatikus információcserét és rögzítsék az ezzel kapcsolatos részletszabályokat, intenzívebben alkalmazzák a behajtási jogsegélyt. Erősíteni kellene a határmenti együttműködést is, valamint fokozni a nemzetközi pályázatokon való közös részvételt.

Magyarország és Románia között 1996 óta hatályos a kettős adóztatás elkerülésére és az adóztatás kijátszásának megakadályozására szolgáló egyezmény, amelynek alapján rendszeresen és kölcsönösen tájékoztatják egymást az adóhatóságok az egyes, adóigazgatást érintő jogszabályokról és azok változásairól, az adóztatás során alkalmazott módszerekről, az egyes adónemek ellenőrzési mechanizmusáról.

Románia uniós csatlakozása óta több ponton erősödött a két ország adóhatóságának együttműködése, mivel már az európai közösségi rendeletek is irányadóak, mérvadóak mindkét országban.

Forrás: Figyelőnet


Kapcsolódó cikkek:


Trump pert indított az adóbevallásait bekérő ügyész ellen
2019. szeptember 20.

Trump pert indított az adóbevallásait bekérő ügyész ellen

Donald Trump amerikai elnök pert indított az adóbevallásait peres úton bekérő ügyész ellen New Yorkban. A manhattani kerületi ügyész nyolc évre visszamenőleg kérte be Donald Trump és családja adóbevallási dokumentumait.

Kis magyar pénztörténet – Ezüsttől az aranyig (5. rész)
2019. szeptember 20.

A pénzeknek is megvan a maguk története. Ez gyakran kapcsolódik nevezetes történelmi eseményekhez, uralkodókhoz, de az is előfordult – többször is –, hogy magával a pénzzel írtak történelmet. Ilyen események a magyar históriában is előfordultak. Egyes esetekben ez nemzeti nagyságunkat tükrözte, máskor viszont sorstragédiánk megjelenési formája volt. Sorozatunk ötödik részében XIX. század második felének pénztörténetét, annak részeként az aranyalapú korona bevezetését mutatjuk be.

Használjuk az Ügyfélkaput, lépésről-lépésre! – 2. rész
2019. szeptember 19.

A mintegy négymillió felhasználó többsége a tapasztalatok szerint nem használja ki az Ügyfélkapu alapfunkcióit sem, pedig azok igazán hasznos lehetőségeket kínálnak. Sorozatunk második részében is azok közül a funkciók közül mutatunk be néhányat - lépésről-lépésre, kattintásról-kattintásra - amelyeket igazán hasznosnak találunk.

Idén kevesebb adózótól több civil részesült az egyszázalékos támogatsából
2019. szeptember 18.

Közel 16,5 milliárd forintot ajánlottak fel az adózók az egyházak, civil szervezetek és a kiemelt költségvetési előirányzat javára. Ez több mint 2 milliárddal haladta meg a tavalyi teljes 1%-ot. 165 millió Ft-tal, idén újra a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány részesülhet a legtöbb felajánlásból - közölte a NIOK Alapítvány.