Együttműködik a magyar és román adóhatóság

Szerző: Adó Online
Dátum: 2008. július 9.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adóügyi együttműködés továbbfejlesztéséről, kiszélesítésének lehetőségeiről tárgyal a magyar és a román adóhatóság – közölte az APEH.

A várhatóan ősszel aláírandó együttműködési megállapodás tervezetét tárgyalták meg Szikora János, az APEH elnökének vezetésével. Szerdán Nyíregyházán a területi szervek közötti együttműködésről egyeztetnek, a tárgyalódelegációt akkor magyar részről az APEH elnökhelyettese, Polgár Péter vezeti, román részről a román adóhatóság elnökhelyettese, Eugen Ciorici vesz részt a megbeszélésen.

Együttműködnek

Az együttműködési megállapodás megkötéséről 2007 novemberében írt alá szándéknyilatkozatot a két hatóság Romániában, Nagyszebenben. Az új megállapodás-tervezet négy fő területre koncentrál: a tapasztalat- és véleménycserére, az információcserére és behajtási jogsegélyre, az egyidejű adóellenőrzésekre, valamint a régiók közötti közvetlen együttműködésre.

Az együttműködés jelenleg az uniós jogforrások, valamint a kettős adóztatásról szóló egyezmény alapján valósul meg a két hatóság között, elsősorban információcserére, és egy-egy esetben behajtási jogsegélyre vonatkozik.

A megkeresések magyar részről inkább a közvetlen adókra irányulnak, a román fél pedig elsősorban az áfa-megkeresések tekintetében aktív.

Erősítik az információcserét

Az APEH sajtóközleménye szerint fontos lenne, hogy tovább erősítsék az automatikus információcserét és rögzítsék az ezzel kapcsolatos részletszabályokat, intenzívebben alkalmazzák a behajtási jogsegélyt. Erősíteni kellene a határmenti együttműködést is, valamint fokozni a nemzetközi pályázatokon való közös részvételt.

Magyarország és Románia között 1996 óta hatályos a kettős adóztatás elkerülésére és az adóztatás kijátszásának megakadályozására szolgáló egyezmény, amelynek alapján rendszeresen és kölcsönösen tájékoztatják egymást az adóhatóságok az egyes, adóigazgatást érintő jogszabályokról és azok változásairól, az adóztatás során alkalmazott módszerekről, az egyes adónemek ellenőrzési mechanizmusáról.

Románia uniós csatlakozása óta több ponton erősödött a két ország adóhatóságának együttműködése, mivel már az európai közösségi rendeletek is irányadóak, mérvadóak mindkét országban.

Forrás: Figyelőnet


Kapcsolódó cikkek:


Hamisított ruhákra csapott le a NAV
2019. június 20.

Több mint négyezer hamis ruhát és kiegészítőt találtak a pénzügyőrök egy teherautóban Nagylaknál, a 320 millió forint értékű szállítmányt lefoglalták.