EKAER: 60 milliárd többletbevételt remélnek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

  A részletszabályokat a készülő miniszteri rendelet tartalmazza majd, amelyet ezen a héten hirdetnek ki.


A szakma véleményének figyelembe vételével az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerben (ekáer) könnyítéseket és egyszerűsítéseket eredményez a múlt heti jogszabály-módosítás – hangsúlyozta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium  államtitkára.

Hozzátette: a törvény rövidebb lett, az alapkérdéseket szabályozza, a részletszabályokat a készülő miniszteri rendelet tartalmazza majd, amelyet ezen a héten hirdetnek ki. A rendelet március 1-jén lép hatályba, míg a kockázati biztosítékokra vonatkozó részt március 11-től kell alkalmazni.

Tállai András szólt arról, hogy a legfrissebb adatok szerint eddig több mint 30 ezer ügyfél regisztrált a rendszerben és 704 ezer esetben kértek ekáer-számot.

Kiemelte, hogy az ekáer miniszteri rendeletbe sok könnyítés kerül, például a súly és értékhatárra vonatkozóan, illetve egyes tevékenységek kikerülnek a rendszer hatálya alól, például mentességet, egyszerű bejelentési módot nemcsak tevékenység, hanem árbevétel alapján is lehet kérni.

EKAER lépésről lépésre – Összefoglaló e-könyv

Érintett vagyok-e az EKAER bejelentésben?
Hogyan regisztrálhatok?
Milyen módon tudom megtenni a bejelentést?
Megteheti a bejelentést helyettem a fuvarozó?
Mi az a kockázati biztosíték?
Milyen mértékűek a büntetések?

További információ és megrendelés >>

Ha a gyakorlat újabb módosításokat kíván meg, ebben a kormány, a minisztérium partner lesz annak érdekében, hogy a rendszer jól működjön, és elérje a jogkövető adózók megerősítését, az áfacsalók kiszűrését – mondta az államtitkár.

 Tállai András közölte: a rendszerből kikerülnek a más törvények által szabályozott termékek, például a jövedéki termékek, a vámfelügyelet alatt álló termékek, a veszélyes hulladékok és fémek, a gyógyszerek, a postai küldemények. Egyszerűsített bejelentést kérhetnek az éves 300 milliárd forint éves árbevételű, köztartozásmentes cégek.

Kitért arra is, hogy az idénre várt 150 milliárd forint többlet áfabevétel egyharmadát, mintegy 60 milliárd forintot az ekáer rendszer működéséből remélik. Ugyancsak újságírói felvetésre az államtitkár kifejtette, hogy véleménye szerint a termékek papíron történő utaztatása megszűnik az ekáer rendszer következtében, a szigorú ellenőrzés és a kilátásba helyezett szankció hatására, amely az áru értékének 40 százalékáig terjed.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Négymilliárdos cigarettafogás a NAV-nál, adózatlan és hamis termékek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói négymilliárd forint értékben foglaltak le ukrán gyártmányú cigarettát. A szerda közlemény szerint az elmúlt évek legnagyobb illegális cigarettadepóját fedezték fel. Pécs közelében közúti ellenőrzés során bukott le egy magyar férfi, akinél több mint nyolcszáz doboz ukrán cigarettát és hét zacskó vágott dohányt találtak. Továbbá otthonában árult hamis termékek miatt emelt vádat az ügyészség egy böhönyei férfi ellen – tájékoztatta a Somogy Vármegyei Főügyészség szerdán.