EKAER: 75 tonna krumplit foglalt le a NAV


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

75 tonna burgonya akadt fenn az EKÁER ellenőrzésen, s még hamis pénzt is találtak – derül ki a NAV közleményéből.


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei EKÁER csoportjának tagjai 75 tonna jelöletlen lengyel burgonyát találtak, amelyet éppen őstermelők kisteherautóira pakoltak át – olvasható a NAV közleményében.

A NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei EKÁER csoportja felfigyelt egy megyei településen üzemelő raktárhelyiségre, amelybe feltételezhetően jelöletlen burgonyát szállítanak Lengyelországból. Az EKÁER ellenőrzések kapcsán végzett adatgyűjtéseknek köszönhetően azonosítottak egy EKÁER számmal nem rendelkező lengyel rendszámú szállítóeszközt, amely a telephelyen lévő csarnokban várakozott.

Forrás: NAV

 

A telephelyről távozó kisteherautókat a pénzügyőrök ellenőrizték, azok rakterében zsákos burgonyát találtak. A telephely ellenőrzésekor a lengyel kamionon, valamint az ott várakozó kisteherautókban és a csarnokban összesen 75 tonna, Lengyelországból származó, jelöletlen, zsákos kiszerelésű burgonyát találtak, ezért azonnal értesítették a NÉBIH munkatársait. A jelöletlen burgonyát éppen őstermelők kisteherautóiba pakolták, így feltételezhető, hogy az már mint magyar termék került volna a piacokra.

EKAER lépésről lépésre – Összefoglaló e-könyv

Érintett vagyok-e az EKAER bejelentésben?
Hogyan regisztrálhatok?
Milyen módon tudom megtenni a bejelentést?
Megteheti a bejelentést helyettem a fuvarozó?
Mi az a kockázati biztosíték?
Milyen mértékűek a büntetések?

További információ és megrendelés >>

A 75 tonna burgonyát a NÉBIH lefoglalta, a NAV munkatársai vizsgálták az áruk eredetét, a foglalkoztatottak bejelentését, valamint a számla- és nyugtaadást. A helyszínen talált tetemes mennyiségű le nem könyvelt iratanyagot további vizsgálatra bevonta a NAV. Az ellenőrzéskor a raktár irodahelyiségében hamis tízezer forintos bankjegyeket is találtak, melyet az illetékes rendőri szerv pénzhamisítás gyanúja miatt lefoglalt.

Az EKÁER rendszerben a szállítmányok rögzítésének kötelezettsége január elsejétől fennáll, azonban hibás vagy hiányzó EKÁER szám esetén a NAV március 1-jéig nem szab ki mulasztási bírságot.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Négymilliárdos cigarettafogás a NAV-nál, adózatlan és hamis termékek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói négymilliárd forint értékben foglaltak le ukrán gyártmányú cigarettát. A szerda közlemény szerint az elmúlt évek legnagyobb illegális cigarettadepóját fedezték fel. Pécs közelében közúti ellenőrzés során bukott le egy magyar férfi, akinél több mint nyolcszáz doboz ukrán cigarettát és hét zacskó vágott dohányt találtak. Továbbá otthonában árult hamis termékek miatt emelt vádat az ügyészség egy böhönyei férfi ellen – tájékoztatta a Somogy Vármegyei Főügyészség szerdán.