Olvadnak a dohánytermékek utáni adóbevételek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A költségvetés dohánytermékek utáni jövedékiadó-bevétele 2012 óta csökken – írja a Napi Gazdaság.


A 2012. évi 344,7 milliárd forintról 2013-ra 311,6 milliárd, majd 2014-re 287,9 milliárd forintra esett vissza – olvasható a Napi Gazdaságban. A bevételek csökkenéséhez az is hozzájárulhat, hogy a dohányzók aránya a 2012-es 29-ről 21 százalékra, a naponta rágyújtóké pedig 28-ról 19 százalékra csökkent – mondta a lapnak  Demján Tibor, a Dohányzás Fókuszpont vezetője a Napi Gazdaságot.

Az újság ír arról is, hogy az illegális cigarettakereskedelem irányába mozdult a piac: bár 2012-re a büntető- és jövedéki eljárásban lefoglalt cigarettatermékek darabszáma és értéke is némi csökkenést mutatott az előző évhez képest, 2013-tól újra nőttek ezek a számok. Míg 2013-ban darabra és értékre is az előző évinél nagyjából 4 százakkal több cigarettát foglaltak le, addig 2014-re az előző évi lefoglalt darabszám 47 százalékkal, az értéke pedig nagyjából ugyanennyivel nőtt – olvasható a lapban.


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (2. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel foglalkozunk, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazásáról szólnak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.

2024. február 29.

Adóamnesztia a részesedés korábbi megszerzése bejelentésének pótlására

A 2024-es adótörvény módosításai egy egyszeri amnesztiát biztosítanak társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését és az ezzel járó társasági adófizetési kötelezettség alóli mentesülést 2024. május 31-ig. A rendelkezés részleteit dr. Szarvák Jenő, a HÍD Consulting adó üzletágának vezetője foglalja össze.

2024. február 28.

A magyar adórendszer modernizációja: az eÁFA-bevallás

Az eÁFA-rendszer 2024-es magyarországi bevezetése új korszakot nyitott az adóbevallások terén. Ez az innovatív, digitális megoldás jelentős változást hozott az ÁFA-bevallás folyamatában, amely megkönnyítheti a vállalkozások és könyvelők munkáját. S bár az új lehetőségek használata még önkéntes, várható, hogy hamarosan felváltja a hagyományos ÁNYK nyomtatványokat. Ennek ismeretében pedig minden vállalkozásnál érdemes elkezdeni a felkészülést az eÁFA-„konform” ügyviteli folyamatok és nyilvántartások kialakítására.