EKAER: módosítják a rendszert


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Péntek délután kikerült a Parlament honlapjára az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvénynek az EKAER rendszerrel összefüggő módosításról szóló törvényjavaslat szövege.


A tervezet alapján egyértelművé vált, hogy az EKAER rendszer bevezetése körül kialakult számtalan megválaszolatlan kérdés után végül törvényi szinten pusztán az EKAER kötelezettség és az ahhoz kapcsolódó biztosítékadási kötelezettség előírása, illetve az EKAER rendszerhez kapcsolódó ellenőrzési, szankcionálási szabályok maradnak. Azaz minden más részletszabály kikerül az adózás rendjéről szóló törvényből, és a jelenleg részben a törvényben található részletszabályokat NGM rendelet fogja tartalmazni.

Az indokolás szerint mindez „rugalmasabb” szabályozást alakít ki az EKAER rendszerrel kapcsolatban azzal, hogy az EKAER rendszer működtetésével kapcsolatos részletszabályokat „könnyen módosítható” miniszteri szintű rendeletben rendeli szabályozni.

Persze kérdés, hogy az úgynevezett rugalmas szabályozás hogyan fogja biztosítani az előre kiszámítható, követhető szabályozást, a jogbiztonságot?

Ami azért a törvényjavaslat alapján kiemelést érdemlő új információ:

Kockázati biztosítékot első alkalommal 2015. március 11-től kell nyújtani.

A módosítás összefügg azzal, miszerint a kockázati biztosítékadás alóli mentesülés legegyszerűbb formája a köztartozásmentes adózói adatbázisban való szereplés. Az erre vonatkozó szabályokat, feltételeket az RSM DTM egy korábbi bejegyzésében részletesen kifejtette.

A NAV az adózó adatbázisban történő szereplésére irányuló kérelme benyújtásának hónapját követő hónap 10. napján veszi fel az adózót a köztartozásmentes adózói adatbázisba. A mostani módosítással tehát az érintett adózók még február hónapban is kérhetik a köztartozásmentes adózói adatbázisba való felvételüket.

Mindez azt is sejteti, lehetséges, hogy a kockázati biztosítékkal érintett termékek köre kiszélesedik.

2015. február 28-ig az EKAER rendszerben a bejelentéseket a mostani szabályok szerint kell alkalmazni.

Tehát továbbra is érvényesül a bejelentési kötelezettség, bár tényleges szankció nem kapcsolódik a bejelentések elmulasztásához.

2015. március 1-jétől már az új, még nem ismert szabályozás érvényesül.

Továbbra is kérdés, hogy a két hét múlva már szankció terhe mellett teljesítendő EKAER bejelentési kötelezettséget hogyan is kell teljesíteni. Az viszont biztos, az új rendeleti szabályozás olyan színtű változtatásokat nem fog tartalmazni, ami a mostani tesztüzemi időszak meghosszabbításának kényszerét eredményezné.

A bejegyzés szerzője dr. Fekete Zoltán Titusz, az RSM DTM Hungary adómenedzsere. Az RSM DTM Blog az Adó Online szakmai partnere.

EKAER lépésről lépésre – Összefoglaló e-könyv

Érintett vagyok-e az EKAER bejelentésben?
Hogyan regisztrálhatok?
Milyen módon tudom megtenni a bejelentést?
Megteheti a bejelentést helyettem a fuvarozó?
Mi az a kockázati biztosíték?
Milyen mértékűek a büntetések?

További információ és megrendelés >>


Kapcsolódó cikkek

2024. február 28.

A magyar adórendszer modernizációja: az eÁFA-bevallás

Az eÁFA-rendszer 2024-es magyarországi bevezetése új korszakot nyitott az adóbevallások terén. Ez az innovatív, digitális megoldás jelentős változást hozott az ÁFA-bevallás folyamatában, amely megkönnyítheti a vállalkozások és könyvelők munkáját. S bár az új lehetőségek használata még önkéntes, várható, hogy hamarosan felváltja a hagyományos ÁNYK nyomtatványokat. Ennek ismeretében pedig minden vállalkozásnál érdemes elkezdeni a felkészülést az eÁFA-„konform” ügyviteli folyamatok és nyilvántartások kialakítására.

2024. február 27.

Karbonvám kötelezettség – még pár nap és lejár a határidő

Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) egy olyan rendszer, amelyet az Európai Unió hozott létre a kibocsátási kockázat csökkentése érdekében. A CBAM célja, hogy az uniós országokba behozott termékek szén-dioxid-kibocsátását megfelelően számontartsa és ellensúlyozza. Az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határideje eredetileg január 31. volt, de ezt végül kitolták 30 nappal, így van még pár nap felkészülni – foglalja össze az Adó Online-nak eljuttatott közleményében a Niveus Consulting Group.

2024. február 27.

Cafeteriával kapcsolatos 2024-es változások

A SZÉP-kártya két speciális szabálya már nem hatályos az év elejével; a 2024-es módosítások inkább a könyvelői, bérszámfejtői oldalt érintik. A részletekről friss videónkban dr. Kovács Ferenc okleveles adószakértő, az Adó szaklap főszerkesztője beszél.