EKAER szám bejelentési kötelezettség


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az EKAER bejelentési kötelezettség hibás teljesítése magánszemély adózónál 200 ezer forintig, más adózónál 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot vonhat maga után – írja az RSM DTM blog.


Az EKAER bejelentési kötelezettség teljesítése során a hatályos szabályozás alapján nem lehet teljesen egyértelműen megállapítani, hogy kapcsolódik-e szankcionálás ahhoz, ha valaki EKAER számot kér arra a közúti fuvarozással járó árumozgásra, amely a szabályozás alapján mentesülne a bejelentési kötelezettség alól az EKAER rendszerben.

A szabályozás gyakorlati alkalmazásához a jogalkotó által adott tanács az volt, hogy ha bizonytalanok vagyunk az EKAER bejelentési kötelezettséget illetően, akkor jobb EKAER számot kérni (abból baj nem lehet), mintsem elmulasztani a bejelentést.

Az adózás rendjéről szóló törvény hatályban lévő általános szankcionálási szabálya azonban a hibás bejelentéshez mulasztási bírságot kapcsol. Az EKAER bejelentési kötelezettség hibás teljesítése magánszemély adózónál 200 ezer forintig, más adózónál 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot vonhat maga után. Ezen túl a speciális EKAER szankcionálási szabály is nevesíti a hibás bejelentést.

EKAER lépésről lépésre – Összefoglaló e-könyv

Érintett vagyok-e az EKAER bejelentésben?
Hogyan regisztrálhatok?
Milyen módon tudom megtenni a bejelentést?
Megteheti a bejelentést helyettem a fuvarozó?
Mi az a kockázati biztosíték?
Milyen mértékűek a büntetések?

További információ és megrendelés >>

Valószínűleg ezen bizonytalanság megszüntetésére hivatott azon új rendelkezés az adóeljárási törvény módosító javaslatában, amely úgy rendelkezik, hogy az állami adó- és vámhatóság azon a törvény végrehajtási rendeletében meghatározott adózók számára is megállapítja az EKAER számot, akik nem tartoznak a szabályozás hatálya alá, viszont az ott meghatározott adatokat ugyanúgy bejelentik, mintha a szabályozás hatálya alá tartoznának. Ezzel a rendelkezéssel a jogalkotó a jogalkalmazást segítendő valószínűleg mentesíteni szándékozik a hibás EKAER bejelentéshez kapcsolódó szankciók alól a jóhiszeműen eljáró adózókat.

A bejegyzés szerzője Hegedűs Sándor, az RSM DTM Hungary adóüzletág vezetője. Az RSM DTM Blogaz Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (2. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel foglalkozunk, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazásáról szólnak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.

2024. február 29.

Adóamnesztia a részesedés korábbi megszerzése bejelentésének pótlására

A 2024-es adótörvény módosításai egy egyszeri amnesztiát biztosítanak társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését és az ezzel járó társasági adófizetési kötelezettség alóli mentesülést 2024. május 31-ig. A rendelkezés részleteit dr. Szarvák Jenő, a HÍD Consulting adó üzletágának vezetője foglalja össze.

2024. február 28.

A magyar adórendszer modernizációja: az eÁFA-bevallás

Az eÁFA-rendszer 2024-es magyarországi bevezetése új korszakot nyitott az adóbevallások terén. Ez az innovatív, digitális megoldás jelentős változást hozott az ÁFA-bevallás folyamatában, amely megkönnyítheti a vállalkozások és könyvelők munkáját. S bár az új lehetőségek használata még önkéntes, várható, hogy hamarosan felváltja a hagyományos ÁNYK nyomtatványokat. Ennek ismeretében pedig minden vállalkozásnál érdemes elkezdeni a felkészülést az eÁFA-„konform” ügyviteli folyamatok és nyilvántartások kialakítására.