Elektronikus útra terelik a jövedéki adót


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Július elsejétől a jövedéki adóbevallás és visszaigénylés elektronikus módon is lehetséges, 2008. január elsejétől pedig már csak az egyéni vállalkozók és az őstermelők választhatják a papíralapú bevallást – mondta Simon Zoltán, a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának ezredese.

Tavaly a költségvetésbe 761 milliárd forint összegű jövedéki adót fizettek be, az idei előirányzat 743 milliárd forint, ami várhatóan túlteljesül – jelezte Simon Zoltán. Ebből az összegből az üzemanyagok jövedéki adója megközelítően 440-461 milliárd forint lesz – tette hozzá.

Július 1-jétől azoknál a benzinfajtáknál, amelyek nem tartalmaznak legalább 4,4 térfogatszázalék bioetanolt, emelkedik az adómérték ezer literenként 111.800 forintra a jelenlegi 103.500 forintról – közölte a VPOP ezredese, megjegyezve, hogy „”bizonyára valamennyi üzemanyag gyártónak elemi érdeke, hogy az adómérték változás miatt ne kelljen árat emelnie, tehát a kínált benzin tartalmazzon 4,4 térfogatszázalék bioetanolt””.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2024. április 22.

Árfolyam az áfában (XI. rész)

Az alkalmazandó árfolyam szolgáltatásimportnál eltér attól függően, hogy az ügylet teljesítési helyére milyen jogszabályi rendelkezés vonatkozik, míg adómentes Közösségen belüli termékértékesítés esetén a Közösségen belüli termékbeszerzéshez hasonlóan alakul. Az Áfa tv. 58. §-ának hatálya alá tartozó ügyletekre speciális árfolyamszabály irányadó.