Elektronikus útra terelik a jövedéki adót


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Július elsejétől a jövedéki adóbevallás és visszaigénylés elektronikus módon is lehetséges, 2008. január elsejétől pedig már csak az egyéni vállalkozók és az őstermelők választhatják a papíralapú bevallást – mondta Simon Zoltán, a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának ezredese.

Tavaly a költségvetésbe 761 milliárd forint összegű jövedéki adót fizettek be, az idei előirányzat 743 milliárd forint, ami várhatóan túlteljesül – jelezte Simon Zoltán. Ebből az összegből az üzemanyagok jövedéki adója megközelítően 440-461 milliárd forint lesz – tette hozzá.

Július 1-jétől azoknál a benzinfajtáknál, amelyek nem tartalmaznak legalább 4,4 térfogatszázalék bioetanolt, emelkedik az adómérték ezer literenként 111.800 forintra a jelenlegi 103.500 forintról – közölte a VPOP ezredese, megjegyezve, hogy “”bizonyára valamennyi üzemanyag gyártónak elemi érdeke, hogy az adómérték változás miatt ne kelljen árat emelnie, tehát a kínált benzin tartalmazzon 4,4 térfogatszázalék bioetanolt””.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. június 27.

A magyar áfa-bevallás sajátosságai (3. rész)

A magyar áfabevallás progresszívnek tekinthető abból a szempontból, hogy az adóalanyoknak lehetőségük van kezdeményezni a bevallásuk alapján képződött követelésük faktorálását.