Elfogadták a költségvetés főszámait


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nagy többséggel elfogadta az Országgyűlés kedden a 2010-es költségvetés főszámait.

Az Országgyűlés kedden 12 662,680 milliárd forint bevétellel, 13 533,026 milliárd forint kiadás mellett 870 346,2 millió forint hiánnyal elfogadta a 2010-es költségvetés főszámait.

A képviselők 200 igen, 156 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett hagyták jóvá a főszámokat.

Igennel szavazott az MSZP-frakció, valamint 14 SZDSZ-es képviselő, illetve a független Lengyel Zoltán. Nemmel szavazott a Fidesz- és a KDNP-frakció, öt SZDSZ-es képviselő – Béki Gabriella, Gulyás József, Ikvai-Szabó Imre, Kovács Kálmán és Velkey Gábor – , valamint a többi jelen lévő független képviselő.

Mesterházy Attila szerint az MSZP-frakció, ígéretéhez híven, egységesen támogatta a 2010-es költségvetéshez benyújtott, a kormány által támogatott módosító javaslatokat, mert azok a párt számára fontos kérdéseket rendeztek.

Módosító indítványok

A költségvetési bizottság által beterjesztett módosító indítvány szerint az Egészségbiztosítási Alap bevételi főösszege 1376,095 milliárd forintra, míg kiadásai 1445,503 milliárd forintra nőttek, így a testület jövőre 18 millió forinttal nagyobb, 69 408,3 millió forintos hiányt vár az alapban.

A Nyugdíjbiztosítási Alap egyenlege nullszaldós, mivel a bevételi főösszeg azonos a kiadási főösszeggel, azaz 2934,401 milliárd forint.

Forrás: Figyelőnet


Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

NAV-Figyelő 21. hét: Változott a jegybanki alapkamat, adó-amnesztia, üzemanyagárak

A NAV útmutatót adott ki az utólagos részesedésbejelentéssel kapcsolatban, amelyben a leggyakrabban felmerülő kérdésekre kívánt válaszolni az adóamnesztia kapcsán. Továbbá változott a jegybanki alapkamat és az adóhatóság meghatározta a júniusi üzemanyagárakat is – derül ki a NAV-Figyelő eheti számából.

2024. május 27.

Év végi záráshoz, év eleji nyitáshoz kapcsolódó teendők a társasági adóban

A számviteli beszámoló és az annak adatain alapuló társaságiadó-bevallás elkészítése az egyik legfontosabb olyan feladat, amely egy üzleti év zárásához kapcsolódik. A társaságiadó-kötelezettség szempontjából az üzleti év utolsó napjának több szempontból is relevanciája van: gondoljunk csak azokra az adóalap-korrekciókra, amelyek olyan számviteli tételekhez kapcsolódnak, amelyeket év végén számol el egy gazdálkodó. Emellett az év vége egyben lehetőségeket is nyújt az adózás tervezéséhez, egy esetleges adózási-módváltás megfontolásához. Nem utolsósorban az év vége sok szempontból olyan határidőt is jelent, amelyre indokolt kiemelt figyelmet fordítani. A zárás mellett természetesen a nyitás során, a következő év kezdeti időszakában is számos feladat jelentkezhet, különösen a mérlegkészítés, illetve a társaságiadó-bevallás benyújtása határidejéig bezárólag. Ezek a feladatok adózótól függően rendkívül változatosak, így kimerítő listát lehetetlen adni. Az Adó szaklap írása azokat a jellemzően előforduló, megfontolásra érdemes szabályokat, teendőket emeli ki, amelyek az adózók széles rétegét érinthetik.

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]