Elkésett fizetés: pótlékol az APEH


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Késedelmi pótlékot akkor kell fizetni, ha az adózó fizetési kötelezettségének csak a jogszabályokban meghatározott határidőt követően tesz eleget.

A késedelmi pótlékkal az adóhatóság az idegen pénz használatát szankcionálja – áll az APEH ezirányú tájékoztatójában. Ez azt jelenti, hogy ilyen pótlékot akkor kell fizetni, ha az adózó fizetési kötelezettségének csak a jogszabályokban meghatározott határidőt követően tesz eleget.

Az adó késedelmes megfizetése esetén az esedékességet követő naptól az adó megfizetésének napjáig kell pótlékot fizetni. A késedelmi pótlék számítása napi pótlékolással történik – olvasható az adóhatóság honlapján. A napi pótlék mértéke a hátralék fennállásának napján érvényes jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd része. A napi pótlék mértékét az adóhatóság három tizedesjegy pontossággal, kerekítés nélkül állapítja meg.

A késedelmi pótlék felszámítása forintban történik, azonban az előírása adózói körönként eltérő, magánszemélyeknél ugyanis forintban, egyéni vállalkozóknál, illetve társaságoknál ezer forintra kerekítve állapítják meg. A magánszemélyeknél naptári évre a száz forintot, más adózóknál az ezer forintot el nem érő késedelmi pótlék közlése és előírása azonban nem történik meg.

A kiszámított késedelmi pótlékot a külön erre a célra szolgáló számlára kell megfizetni, melyet bankszámla nyitásra kötelezett adózók a 10032000-01076985 bankszámlaszámra átutalással, bankszámlanyitásra nem kötelezett adózók pedig az APEH ügyfélszolgálatain beszerezhető csekken teljesíthetnek – áll a tájékoztatóban.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Fontos transzferár-kötelezettségek és határidők | A pénz beszél

Május 31-ig kell elkészíteniük a társasági adóbevallásukat a naptári éves adózóknak. Azon cégek esetében, amelyek kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak az adóévben, transzferár-nyilvántartás készítési, valamint transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség is felmerülhet. Összefoglaljuk a legfontosabb teendőket.

2024. május 17.

Törvényi kötelezettség lett a fenntarthatóság: új jelentéstételi és beszámolási követelmények (2. rész)

Az Országgyűlés 2023. decemberében elfogadta a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségről és fenntarthatósági átvilágítási kötelezettségről szóló törvényt, amelynek az érintett vállalkozásokra irányadó fenntarthatósági célú átvilágítási, valamint jelentéstételi és beszámolási kötelezettségeket megállapító rendelkezései már január 1-jétől hatályosak. A törvényt feldolgozó cikksorozatunk második részében a fenntarthatósági jelentéssel és az ESG beszámolóval foglalkozunk.

2024. május 16.

A transzferárazás rejtett csapdái

A NAV ellenőrzési gyakorlatában egyre komolyabb szerepet kap a transzferárazás auditja. Ráadásul a vonatkozó szabályok is évről-évre egyre összetettebbek. A transzferár-dokumentációs határidők közeledtével érdemes végigtekinteni, hogy mik azok a rejtett csapdák, amelyeket kerüljünk el a dokumentáció és az adatszolgáltatás elkészítésekor. Ebben van segítségünkre a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője.