Elkésett fizetés: pótlékol az APEH


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Késedelmi pótlékot akkor kell fizetni, ha az adózó fizetési kötelezettségének csak a jogszabályokban meghatározott határidőt követően tesz eleget.

A késedelmi pótlékkal az adóhatóság az idegen pénz használatát szankcionálja – áll az APEH ezirányú tájékoztatójában. Ez azt jelenti, hogy ilyen pótlékot akkor kell fizetni, ha az adózó fizetési kötelezettségének csak a jogszabályokban meghatározott határidőt követően tesz eleget.

Az adó késedelmes megfizetése esetén az esedékességet követő naptól az adó megfizetésének napjáig kell pótlékot fizetni. A késedelmi pótlék számítása napi pótlékolással történik – olvasható az adóhatóság honlapján. A napi pótlék mértéke a hátralék fennállásának napján érvényes jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd része. A napi pótlék mértékét az adóhatóság három tizedesjegy pontossággal, kerekítés nélkül állapítja meg.

A késedelmi pótlék felszámítása forintban történik, azonban az előírása adózói körönként eltérő, magánszemélyeknél ugyanis forintban, egyéni vállalkozóknál, illetve társaságoknál ezer forintra kerekítve állapítják meg. A magánszemélyeknél naptári évre a száz forintot, más adózóknál az ezer forintot el nem érő késedelmi pótlék közlése és előírása azonban nem történik meg.

A kiszámított késedelmi pótlékot a külön erre a célra szolgáló számlára kell megfizetni, melyet bankszámla nyitásra kötelezett adózók a 10032000-01076985 bankszámlaszámra átutalással, bankszámlanyitásra nem kötelezett adózók pedig az APEH ügyfélszolgálatain beszerezhető csekken teljesíthetnek – áll a tájékoztatóban.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Nemzetközi számlagyár vezetője ellen emeltek vádat

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi adót csaltak el – közölte a főügyészség helyettes sajtószóvivője.