Elkésett fizetés: pótlékol az APEH


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Késedelmi pótlékot akkor kell fizetni, ha az adózó fizetési kötelezettségének csak a jogszabályokban meghatározott határidőt követően tesz eleget.

A késedelmi pótlékkal az adóhatóság az idegen pénz használatát szankcionálja – áll az APEH ezirányú tájékoztatójában. Ez azt jelenti, hogy ilyen pótlékot akkor kell fizetni, ha az adózó fizetési kötelezettségének csak a jogszabályokban meghatározott határidőt követően tesz eleget.

Az adó késedelmes megfizetése esetén az esedékességet követő naptól az adó megfizetésének napjáig kell pótlékot fizetni. A késedelmi pótlék számítása napi pótlékolással történik – olvasható az adóhatóság honlapján. A napi pótlék mértéke a hátralék fennállásának napján érvényes jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd része. A napi pótlék mértékét az adóhatóság három tizedesjegy pontossággal, kerekítés nélkül állapítja meg.

A késedelmi pótlék felszámítása forintban történik, azonban az előírása adózói körönként eltérő, magánszemélyeknél ugyanis forintban, egyéni vállalkozóknál, illetve társaságoknál ezer forintra kerekítve állapítják meg. A magánszemélyeknél naptári évre a száz forintot, más adózóknál az ezer forintot el nem érő késedelmi pótlék közlése és előírása azonban nem történik meg.

A kiszámított késedelmi pótlékot a külön erre a célra szolgáló számlára kell megfizetni, melyet bankszámla nyitásra kötelezett adózók a 10032000-01076985 bankszámlaszámra átutalással, bankszámlanyitásra nem kötelezett adózók pedig az APEH ügyfélszolgálatain beszerezhető csekken teljesíthetnek – áll a tájékoztatóban.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.