Elkésett fizetés: pótlékol az APEH

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. július 25.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Késedelmi pótlékot akkor kell fizetni, ha az adózó fizetési kötelezettségének csak a jogszabályokban meghatározott határidőt követően tesz eleget.

A késedelmi pótlékkal az adóhatóság az idegen pénz használatát szankcionálja – áll az APEH ezirányú tájékoztatójában. Ez azt jelenti, hogy ilyen pótlékot akkor kell fizetni, ha az adózó fizetési kötelezettségének csak a jogszabályokban meghatározott határidőt követően tesz eleget.

Az adó késedelmes megfizetése esetén az esedékességet követő naptól az adó megfizetésének napjáig kell pótlékot fizetni. A késedelmi pótlék számítása napi pótlékolással történik – olvasható az adóhatóság honlapján. A napi pótlék mértéke a hátralék fennállásának napján érvényes jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd része. A napi pótlék mértékét az adóhatóság három tizedesjegy pontossággal, kerekítés nélkül állapítja meg.

A késedelmi pótlék felszámítása forintban történik, azonban az előírása adózói körönként eltérő, magánszemélyeknél ugyanis forintban, egyéni vállalkozóknál, illetve társaságoknál ezer forintra kerekítve állapítják meg. A magánszemélyeknél naptári évre a száz forintot, más adózóknál az ezer forintot el nem érő késedelmi pótlék közlése és előírása azonban nem történik meg.

A kiszámított késedelmi pótlékot a külön erre a célra szolgáló számlára kell megfizetni, melyet bankszámla nyitásra kötelezett adózók a 10032000-01076985 bankszámlaszámra átutalással, bankszámlanyitásra nem kötelezett adózók pedig az APEH ügyfélszolgálatain beszerezhető csekken teljesíthetnek – áll a tájékoztatóban.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek:


NAV: március 15-től lesznek elérhetőek az szja-bevallási tervezetek
2021. március 1.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) már öt éve automatikusan készíti el több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, ezáltal a NAV-hoz nem kell a kedvezményekre jogosító vagy a munkáltatói igazolásokat beküldeni, hanem az adózónak kell megőriznie azokat az öt éves elévülési idő végéig.

Márciusban is jár a munkáltatói adómentesség
2021. március 1.

A koronavírus sújtotta ágazat vállalkozásainak nem kell megfizetniük 2020. novemberétől 2021. március végéig a munkavállalók utáni szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást, a rehabilitációs hozzájárulás arányos összegét, valamint a személyi jellegű kifizetések után a kivát.

A COVID-19 járvány hatása az adóegyezményekre: az átdolgozott OECD útmutató
2021. március 1.

2021. január 21-én az OECD közzétette az adóegyezményekről és a COVID-19 világjárvány hatásairól szóló átdolgozott iránymutatását („Updated guidance on tax treaties and the impact of the COVID-19 pandemic”, továbbiakban: Átdolgozott útmutató). Az eredeti dokumentum, amely 2020. április 3-án látott világot, a nemzetközi adóegyezmények szabályainak alkalmazását ismertette olyan körülmények között, amikor a határokon át ingázó munkavállalók vagy magánszemélyek olyan államban rekedtek, amely nem a lakóhelyük szerinti állam.