Ellehetetlenüléstől tartanak az önsegélyező pénztárak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A pénztárakba a munkáltatók által adómentesen fizethető összeg korlátozása és a legfontosabb pénztári szolgáltatások megtiltása nyomán tevékenységük ellehetetlenülésétől tartanak a hazai önsegélyező pénztárak. Adataik szerint tagságuk az új rendelkezések hatályba lépése előtt már felére csökkent.

Ellehetetlenülnek az önsegélyező pénztárak és ezzel az öngondoskodás a június 1-jén hatályba lépő változások miatt – állítja Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke. Gelencsér László, a Vasutas Önsegélyező Pénztár vezetője közölte: a változások még nem hatályosak, de már ennek hírére is a múlt évi 18 ezerről 8200-ra csökkent taglétszámuk.

Nincs több iskolázási segély

A változások lényege, hogy június 1-jétől az önsegélyező pénztárak már nem nyújthatnak olyan szolgáltatásokat, amelyek iránt eddig a legnagyobb volt a tagság igénye. Ilyen szolgáltatás például a rendszeres és az eseti gyermeknevelési segély, a beiskolázási segély, valamint a lakásfenntartási támogatás.

Gelencsér László felhívta a figyelmet arra is, hogy csökkent a munkáltatók által a dolgozók javára az önkéntes pénztárakba adó- és járulékmentesen fizethető összeg nagysága. A leginkább az önsegélyező pénztárakba fizethető rész csökkent. Az önkéntes nyugdíjpénztárakba a minimálbér 50 százalékáig lehet fizetni, az önkéntes egészség- és önsegélyező pénztárakba viszont csak a minimálbér 20 százalékát.

Csökken a megtakarítás

Pellei József, az Önsegélyező Pénztárak Szövetségének elnöke szerint a múlt évben elfogadott törvénymódosítás alapján, amelynek rendelkezései januártól, illetve júniustól hatályosak, legalább 70 százalékkal csökken majd a tagok megtakarítása. A Vasutas Önsegélyező Pénztárnál tapasztaltak általánosak, a pénztárak többségénél több mint 50 százalékkal csökkent a taglétszám.

Az elnök elmondta: olyan módosításokat szorgalmaznak, amely alapján továbbra is nyújthatnák a korábbi, a tagoknak nagy segítséget jelentő szolgáltatásokat. Az alacsony jövedelműeknél különösen a gyermekneveléshez adott támogatások jelentenek nagy segítséget – mutatott rá Pellei József. Gaskó István megígérte: a LIGA az Országos Érdekegyeztető Tanácsban megoldást fog javasolni a problémára.

Forrás: FigyelőKapcsolódó cikkek

2022. december 9.

Niveus: Továbbra is döbbenetes a magyar áfafegyelem

December 8-án hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság az áfarésről* szóló legújabb jelentését, ami 2020-ig dolgozza fel az adatokat. Figyelemreméltó, hogy míg a tavalyi jelentésben a 2020-as becslés még 6,1%-os áfarést prognosztizált Magyarország esetén, a végső érték még ennél is egy nagyságrenddel jobb, 5,1% lett. Ezzel az EU tagállamok közül Magyarország érte el a legjobb eredményt az áfacsalással szembeni küzdelemben – derül ki a Niveus Consulting Group elemzéséből.

2022. december 9.

Brutálisan megemelték a telekadót Pilisjászfalun

A válság miatt Pilisjászfalu is a telek- és építményadó emelésére kényszerült a napokban; főként a telekadó emelése érinti súlyosan a falu lakosságának egy részét, esetükben sokszorosára, több százezer forintra ugorhat az éves kifizetendő összeg – adta hírül a Telex.