Elment dr. Agy


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kopátsy Sándor majd hét évtizedes közgazdászi pályafutása alatt szinte minden reformprogram kialakításában részt vett. Életének 99. évében, 2020. november 8-án hunyt el.

Akik megbotránkoznak azon, hogy néha túl élesen fogalmazok, gondoljanak arra, hogy előtte negyven évig nem írhattam meg, amit gondoltam.”

(Kopátsy Sándor)

Kopátsy Sándor 1922. február 27-én született Kaposváron.

Dolgozott a Tervhivatalban, a Pénzügyminisztériumban, alapítója és első igazgatója volt a Pénzügykutató Intézetnek (a Pénzügykutató Zrt. Jogelődjének).

Mindössze 32 éves, amikor Nagy Imre számára reformprogramot dolgozott ki. 1956-os szerepvállalását követően (Országos Tervhivatal és a Minisztériumok Forradalmi Bizottságának elnöke volt) mellőzték, egészen az Új Gazdasági Mechanizmus kidolgozásáig. Tagja volt az Új Gazdasági Mechanizmust kidolgozó szakmai csapatnak, az ő javaslatára jelent meg a televízió képernyőjén a ’Magyarázom a mechanizmust’ c. sorozat, amelynek szerzője is volt. Az okos professzor, dr. Agy – nemigen lehet kétséges – arcát is róla mintázták, de a dr. Agyat megszólaltató Tomanek Nándor hangja, hanghordozása is emlékeztetett Kopátsy Sándor hangjára.

Az Új Gazdasági Mechanizmus – világpolitikai okokra visszavezethető – bukását követően Kopátsy ismét a háttérbe szorult. A korszak ’okos’ pénzügyminiszterei (Vályi Péter, Faluvégi Lajos, Hetényi István) gondoskodtak arról, hogy szakmai munkája ne vesszen kárba, így lett 1968-tól a Pénzügyminisztérium háttérszervezetének a Pénzügykutatási Intézetnek alapítója és első igazgatója, de később is gondoskodtak számára szakmai ’búvóhelyekről’. A Pénzügykutató Intézet számos közéleti személyiségnek volt szakmai otthona, így például Antal Lászlónak, Bokros Lajosnak, Lengyel Lászlónak, Csillag Istvánnak és Matolcsy Györgynek.

Újabb szerepet az 1987-1991 között bevezetett adóreform kidolgozásakor kapott. A televízióban gyakran szerepelt (most már nem rajzfilmfiguraként, hanem személyesen), népszerűsítette a közteherviselés rendszerét, szakmai ismertetései sokakat meggyőztek a reform szükségességéről. Az adóreform arcai voltak akkoriban még Kupa Mihály, Vámosi-Nagy Szabolcs és Székács Anna.

Kopátsy Sándor neve ismét médiaérdeklődést váltott ki, mikor Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterként tanácsadójának kérte fel a 89 éves közgazdászt.

Akik ismerték – e cikk írójának volt szerencséje ehhez –, azok tudják, hogy idős emberként is képes volt brillírozni, szakmai ismereteivel, hatalmas kulturális ismeretanyagával lenyűgözte beszélgetőpartnereit. Beszélgetőtársnak kellemes volt, vitapartnernek kíméletlen. Nem véletlen, hogy a politikai berkekben nem vált népszerűvé. Nézetei gyakran voltak unortodoxak, talán ennek is köszönhető, hogy Matolcsy szívesen fogadta a tanácsait. Véleményét, tanácsait, javaslatait akkor is érdemes volt meghallgatni, megfontolni, ha később másfajta döntés született.

A jól megérdemelt elismerések elkerülték, csak életének 90. évében (2011-ben) kapta meg a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést. Magyar Közgazdasági Társaság elnöksége 2015-ben Közgazdász Életműdíjat adományozott Kopátsy Sándornak, a közgazdaságtudomány akadémiai doktorának.

Harminc könyve és rengeteg tanulmánya jelent meg, ezek nagyobbrészt közgazdasági jellegű művek, de akad köztük történelmi jellegű esszé, sőt kulturális-irodalmi értekezés is (Beszélgetések Adyval. Budapest, Száminform, 1992). Utolsó könyve 2013-ban látott napvilágot.

A Közgazdász Életműdíj átvételekor az MKT akkori elnöke, Kovács Árpád a következő szavakkal méltatta a kitüntetettet: „Kopátsy Sándort sok mindenért tiszteljük: például ő hívta életre a korábban fontos szerepet játszó pénzügyminisztériumi háttérintézményt, a legendás Pénzügykutatót. Biztosan sokan emlékeznek még Doktor Agyra, aki a Magyarázom a mechanizmust című rajzfilmsorozat hőseként ismertetett meg egy országot piacgazdasági, és általában közgazdasági fogalmakkal, gondolatokkal. Kopátsy Sándor 30 könyvet írt, amelyek többsége közgazdasági, de hősei között szerepel Ady és Kádár János éppúgy, mint a jelenlegi miniszterelnök. Néhány évvel ezelőtt – saját megfogalmazása szerint – ő volt a legidősebb közalkalmazott: 90 éves kora táján még tanácsokat adott az akkor nemzetgazdasági miniszter Matolcsy Györgynek. Kopátsy Sándor sok éven át nagyon sok közgazdasági társasági rendezvényen szerepelt: például előadója volt az 1995. évi miskolci vándorgyűlésnek, többször is ő tartotta a záró előadást a Fiatal Közgazdászok Országos Találkozóján – mindig elvarázsolva az ifjú kollégákat eredeti gondolataival, meghökkentő meglátásaival, sajátos javaslataival.”

Nyugodj békében Sanyi bátyám!


Kapcsolódó cikkek

2023. június 2.

Az adóemelés célja nem az állam adóbevételeinek növelése a szaktárca szerint

Az intézkedések célja nem az állam adóbevételeinek növelése, hanem az állampapír-kereslet fokozása, az állampolgárok pénzügyi tudatosságának megerősítése. Meg kell védeni a családokat, ösztönözni és segíteni kell, hogy a háztartások megtakarításai megőrizzék reálértéküket – írta pénteken a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM)a Magyar Bankszövetség csütörtökön  megjelent sajtóközleményére reagálva, amelyben többek között a „versenysemleges szabályozást” kérte számon.

2023. június 2.

Kiemelten ellenőrzi az automatákat a NAV

A NAV a korábbi ellenőrzések tapasztalatai alapján 2023. június 1-től fokozottan ellenőrzi a kezelőszemélyzet nélküli automata berendezéseket.

2023. június 1.

Maradnak és változnak a különadók 2024-ben

A bankok állampapír-vásárlással csökkenthetik extraprofit-adójukat, a nagy kiskereskedelmi láncok terhelése tovább nő – szerda éjszaka megjelent kormányrendeleteket ismertetett a Portfolio.