Előbb-utóbb a sör is drágul
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
A növekvő költségek, főként a mezőgazdasági nyersanyagárak emelkedése miatt 5-10 százalékkal emeli átadási árait a söripar – tájékoztatta Sivó Imre, a Magyar Sörgyártók Szövetségének (Sörszövetség) elnöke az MTI-t.
A magyar sörgyártókat jelentős mértékben érinti a mezőgazdasági termékek világpiacán tapasztalható áremelkedés, mivel nagy mennyiségben használnak fel főleg árpát és komlót, de búzát és kukoricát is. Az elnök pontos mennyiségeket nem tudott mondani a felhasználással kapcsolatban, mert a Sörszövetség ilyen adatokat nem gyűjt tagjaitól.
A söripar fő alapanyagának számító maláta árának fajtától függő 40-86 százalék közötti áremelkedése érzékenyen érinti a hazai gyártókat. A keserű ízt adó komló ára átlagosan 25-40 százalékkal, de bizonyos fajtáinak az ára 100 százalékkal emelkedett. Emellett a villamos energia árának növekedése is negatív hatással van a költségek emelkedésére. Sőt, a nyersanyagok árának növekedése a sörösdobozok beszerzési árában is jelentkezik.
A magyar sörgyártók ezeket az áremelkedéseket már nem tudják átszervezésekkel és kockázatcsökkentő piaci műveletekkel ellensúlyozni, ezért a többletterheket fokozatosan át kell hárítaniuk a fogyasztókra – mutatott rá a Sörszövetség elnöke.
Forrás: PrivátBankár