Elsejétől emelkedik a cigaretta jövedéki adója


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A dohánytermékek jövedéki adója szeptember elsejével átlagosan 2,7 százalékkal emelkedik. Az adóemelést még tavaly nyáron jelentette be a kormányfő az Új egyensúly program ismertetésekor. Az akkori döntés értelmében 2006 szeptemberében 5,7 százalékkal, míg az idén április elsejével már 2,7 százalékkal nőtt a cigaretta jövedéki adója, és szeptemberben további 2,7 százalékkal emelkedik.

Eszerint szeptember elsejétől a szivar, és szivarka jövedéki adója a kiskereskedelmi eladási ár 28,5 százaléka. A cigarettánál 9 centiméter hosszúságig az adó mértéke ezer darabonként 7.600 forint és a kiskereskedelmi eladási ár 28 százaléka, de legalább 13.965 forint/ezer darab. A 9-18 centiméterig az adó mértéke 15 200 forint/ezer darab és a kiskereskedelmi eladási ár 28 százaléka, de legalább 27.930 forint/ezer darab. A 18-27 centiméter közötti cigaretta adó mértéke 22 800 forint/ezer darab és a kiskereskedelmi eladási ár 28 százaléka, de legalább 41.895 forint ezer darabonként.

A finomra vágott fogyasztási dohány jövedéki adója a kiskereskedelmi eladási ár 52 százaléka, de legalább 4.610 forint/kilogramm. Egyéb fogyasztási dohány jövedéki adója a kiskereskedelmi eladási ár 32,5 százaléka, de legalább 4.610 forint kilogrammonként.

A VPOP korábbi tájékoztatása szerint az elmúlt két évben bevezetett szigorú intézkedések hatására a veszélyeztetett keleti térségekben jelentősen nőtt a legális cigarettaforgalom, egyúttal visszaszorult a feketekereskedelem. A statisztikai adatok tanúsága szerint a 2005-ös mélypont után – amikor 14,3 milliárd szál cigarettát adtak el az üzletekben – ismét felfelé indult a forgalom, tavaly 15,9 milliárd, az idén pedig várhatóan 16,7 milliárd szál lesz a legálisan eladott mennyiség.

Tavaly az előirányzatnál 3,5 százalékkal, míg a 2005. évinél 90 milliárddal több, 761 milliárd forint jövedéki adó folyt be a költségvetésbe, ebből 463 milliárdot az üzemanyagok, 85 milliárdot az alkoholtartalmú italok, 213 milliárdot pedig a dohánygyártmányok után fizettek be.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2024. május 30.

Pénztárgépek közé rejtett cigarettát talált a NAV

Kilencvenezer doboz zárjegy nélküli cigarettát talált a NAV egy Komárom-Esztergom vármegyei raktárban, a csempészáru egy részét harminc raklap pénztárgép csomagolásába rejtették – közölte a NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense.

2024. május 30.

Kávézóban használható hűségkártya értékesítése kapcsán felmerülő áfakötelezettség

Kérdésként merül fel, hogy a kávéknak a hűségkártya-program keretében a hűségkártyák használata útján megvalósított értékesítése egycélú vagy többcélú utalvány alkalmazásának minősíthető-e, illetve, hogy az milyen feltételek mellett keletkeztet a társaság részére áfakötelezettséget. Kérdéses továbbá, hogy az ajándék kávéknak a hűségkártyák értékesítésekor történő biztosítása áfaköteles termékértékesítésnek vagy szolgáltatásnyújtásnak tekinthető-e vagy sem.