Magasabb lesz a jövedéki adó


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szeptember elsejétől nő a cigaretta után fizetendő jövedéki adó mértéke. Jelenleg a legkedveltebb árkategóriájú – 400 forint körüli (19 szál/doboz) – márka esetén ezerszálanként 7240 forint plusz a kiskereskedelmi ár 27,75 százaléka az adó, ez körülbelül 260 forintot jelent dobozonként. Szombattól ez az összeg durván 265 forintra emelkedik, átlagosan pedig 2,7 százalékkal lesz magasabb a kivetett jövedéki adó.

Ez előrevetíti, hogy előbb-utóbb a fogyasztói ár is emelkedik. Néhány hétig azonban még biztosan nem drágulnak a termékek, a kereskedők ugyanis bizonyára felhalmoztak készleteket az olcsóbb áruból. Elképzelhető, hogy a korábban is tapasztalt adóelkerülési gyakorlat ismét feléled, így többen sodorják majd finomra vágott dohányból saját maguk a szívnivalót.

Ám az adóelkerülés durvább formájával is számol a vám- és pénzügyőrség, vagyis azzal, hogy felerősödik a határ menti cigarettacsempészet. Ehhez hozzájárul az is, hogy még nagyobbra nő a különbség a hazai és a román árak között. Románia ugyanis 2009. december 31-ig kapott halasztást az uniós adószint elérésére (mi 2008 végéig), így az azonos márkájú vagy hasonló román termékek kiskereskedelmi ára lényegesen alacsonyabb lehet a hazaiakénál. Ezért az eddiginél is szigorúbb ellenőrzések várhatók a határátkelőhelyeken és a határövezeti térségekben.

Az elmúlt két évben bevezetett speciális intézkedések hatása egyébként jól érzékelhető; a veszélyeztetett térségekben jelentősen nőtt a legális cigarettaforgalom, egyúttal visszaszorult a feketekereskedelem. A statisztikai adatok tanúsága szerint a 2005-ös mélypont után – amikor 14,3 milliárd szál cigarettát adtak el az üzletekben – már ismét felfelé indult a forgalom, tavaly 15,9 milliárd, az idén pedig várhatóan 16,7 milliárd szál lesz a legálisan eladott mennyiség.

A román határszakaszon a szomszédos ország uniós csatlakozása, azaz 2007. január 1-je óta csaknem 21 ezer esetben indult eljárás cigarettacsempészés miatt. A lefoglalt áru mennyisége meghaladja a 33,5 millió szálat (1675 ezer doboz), ezek értéke megközelíti a 737,5 millió forintot. Különösen érzékenyen érintheti a csempészeket, hogy sokan közülük a gépkocsijuknak is búcsút inthettek: 2257 esetben foglaltak le a pénzügyőrök járművet, amelyek értéke meghaladja a 3 milliárd forintot. Az autót csak a jövedéki bírság megfizetését követően kaphatják viszsza a tulajdonosok, eddig 1834 esetben éltek a lehetőséggel.

Nem véletlen, hogy kiemelt figyelmet kap ez az állami bevételi forrás, hiszen az adóbevételek közül – a személyi jövedelemadó és az áfa után – a harmadik legjelentősebb összeg a jövedéki terhekből származik. Tavaly 761 milliárd forint jövedéki adó folyt be a költségvetésbe, ebből 463 milliárdot az üzemanyagok, 85 milliárdot az alkoholtartalmú italok, 213 milliárdot pedig a dohánygyártmányok (döntően cigaretta) szabad forgalma után fizettek be.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. április 24.

Ezek voltak a legnépszerűbb helyek és személyek az online médiában 2023-ban

Politikusok, sportolók, hazai és külföldi hírességek szerepelnek a leggyakrabban említett nevek között, amelyek megjelentek az online médiatérben 2023-ban. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 népszerű médiafelület – televíziós csatornák, újságok, rádiók honlapjai, valamint hírportálok, közösségimédia-felületek, fórumok és blogok – elemzésével azt vizsgálta, kik álltak a hírek és a közbeszéd fókuszában, valamint azt is, hogy hazánk és a nagyvilág helyszínei közül melyek szerepeltek a legtöbbet.

2024. április 24.

Adóellenőrzésen bukott meg használtautó-kereskedő, valamint hamis gyerekcipőárus

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit; a kereskedőnél a végrehajtók ingatlant és 54 autót foglaltak le több mint 120 millió forint értékben – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán. Ugyanezen a napon a pénzügyőrök 2300 pár, több mint 17 millió forint értékű hamis gyermekcipőt foglaltak le – közölte a NAV.