Eltörölték az elvárt adót – homályban a folytatás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Eltörölték ugyan, de nem tudni, mikor kapja vissza pénzét, aki már fizetett.

Az Országgyűlés hétfő este egyetlen ellenszavazat mellett január elsejéig visszamenőlegesen eltörölte az Alkotmánybíróság által február végi hatállyal megsemmisített elvárt adó előírásokat. Nem ment át ugyanakkor az Országgyűlésen az az fideszes módosító javaslat, amely szerint az APEH-nek a jegybanki alapkamat kétszeresével növelt összegben lett volna kötelező visszafizetni a január elseje óta befizetett elvárt adó előlegét. A javaslatban szerepelt az is, hogy legkésőbb április 30-ig kellett volna visszafizetni az adózó javára feltárt adókülönbözetet, de ez sem került be a törvénymódosításba. A javaslat vitájában Veres János pénzügyminiszter nem tért ki az 55 milliárd forintos kiesés fennmaradó részének pótlására (korábban 30 milliárd forintot a fejezeti tartalékokból különítettek erre el), de hangsúlyozta, hogy nem elfogadható, hogy csak az arra kötelezett vállalkozások harmada fizet társasági adót.

Forrás: Napi GazdaságKapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.