Eltörölték az elvárt adót – homályban a folytatás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Eltörölték ugyan, de nem tudni, mikor kapja vissza pénzét, aki már fizetett.

Az Országgyűlés hétfő este egyetlen ellenszavazat mellett január elsejéig visszamenőlegesen eltörölte az Alkotmánybíróság által február végi hatállyal megsemmisített elvárt adó előírásokat. Nem ment át ugyanakkor az Országgyűlésen az az fideszes módosító javaslat, amely szerint az APEH-nek a jegybanki alapkamat kétszeresével növelt összegben lett volna kötelező visszafizetni a január elseje óta befizetett elvárt adó előlegét. A javaslatban szerepelt az is, hogy legkésőbb április 30-ig kellett volna visszafizetni az adózó javára feltárt adókülönbözetet, de ez sem került be a törvénymódosításba. A javaslat vitájában Veres János pénzügyminiszter nem tért ki az 55 milliárd forintos kiesés fennmaradó részének pótlására (korábban 30 milliárd forintot a fejezeti tartalékokból különítettek erre el), de hangsúlyozta, hogy nem elfogadható, hogy csak az arra kötelezett vállalkozások harmada fizet társasági adót.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. február 26.

Árfolyam az áfában (III. rész)

A cikksorozat ezen részében a harmadik államból importált termék távértékesítése, valamint a Közösségen belüli távértékesítés és távolról is nyújtható szolgáltatás tekintetében meghatározott értékhatár forintosítási szabályairól lesz szó.

2024. február 23.

Energiahatékonysági beruházások adókedvezménye – még nem késő élni vele

Az energiahatékonysági beruházásokkal összefüggő adókedvezmények rendszere jelentősen átalakult tavaly év végén és ez nehéz helyzetbe hozza a cégeket. Egyúttal fontos hangsúlyozni, hogy a folyamatban lévő beruházások esetén még nem késő élni az adókedvezmény adta lehetőséggel – olvasható a Niveus Consulting Group közleméényében.