Elviheti a bankadó a hitelkamat-akciókat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Idén mostanáig érzékelhetően élénkült a bankok hitelhajlandósága, különösen lakásra kölcsönöznek szívesen a pénzintézetek. A folyamatos kamatcsökkentés a piaci körülmények (többek között a bankadó) miatt azonban várhatóan nem folytatódik.

A Napi Gazdaság pénteki lapszámának cikke

Idén mostanáig érzékelhetően élénkült a bankok hitelhajlandósága, különösen lakásra kölcsönöznek szívesen a pénzintézetek. Ezt mutatja, hogy több új konstrukció is megjelent, de akciókat is többet hirdettek.

Az Erste a közjegyzői díjat a hiteligénylő számláján jóváírja vagy a folyósítási jutalékot csökkenti ennek összegével. A bankhoz vitt folyószámla pedig további kedvezményeket fialhat.

Az AXA Hazai elnevezésű hitelét lakásra az első évben fix nyolcszázalékos kamattal kínálja (szabad felhasználás esetén is csak 8,25 százalék a kamat), de érdemes kiemelni azt is, hogy a futamidő itt akár negyven év is lehet.

Új és attraktívnak tűnő megoldás az FHB Rugalmas kölcsöne is.

Az MKB Perspektíva lakáshitele – amelyet szintén költségelengedési akciókkal kínálnak – azzal is kitűnik, hogy a forinthitel kamatát az ötéves állampapír-piaci referenciahozam alakítja (a valamilyen irányadó mutatóhoz kötött kamatozás ma már amúgy egyáltalán nem ritka a piacon, de ehhez általában a bankközi kamatlábat, a Bubort, illetve a jegybanki alapkamatot használják) – az első év után, mert kezdetben itt is fix a kamat.

A Budapest Bank (BB) Egyenlítő hitele a forintalapú jelzáloghitel-konstrukciók között egyedülállóan egy jelzáloghitelből és egy hozzá kapcsolódó folyószámlából áll, és lehetővé teszi, hogy a hitelhez tartozó folyószámlán elhelyezett megtakarítás csökkentse a hiteltartozást és ezzel a bank felé megfizetett kamatok összegét. Elgondolkodtató ugyanakkor, hogy arról, mennyire népszerű a közvetítőn keresztül kínált hiteltípus, nem adtak információt a banknál.

A CIB sem dicsekszik egyelőre azzal, hogy nagyon futna új, három évre fixen 7,79 százalékos kamattal (a teljes hiteldíj 8,54 százalék), ügynökök közreműködése nélkül kínált lakáshitele.

Többen további akciókat is kilátásba helyeztek. Ezen a téren hagyományosan az ősz hoz változásokat.

Toman Róbert, a Raiffeisen lakossági hitelezési vezetője szerint azonban a lakáshiteleknél a folyamatos kamatcsökkentés a piaci körülmények (többek között a bankadó) miatt várhatóan nem folytatódik.

Bizalmasan más bankoknál is hasonló folyamatokat vázolnak fel. Logikus lenne, hogy a betétesek is megérezzék az elvonás hatását. Lehet, hogy ez így is lesz, a bankok azonban lapunknak hivatalosan határozottan mást mondtak.

Jelenleg az alapkamat rekordalacsony szintre süllyedt, és a forráshelyzet is kiegyensúlyozottabb lett, így 2010-ben egyre ritkábbak a különlegesen kiemelkedő betéti ajánlatok, és sokan keresnek a betétek helyett alternatív befektetéseket – állították (többek között) a Budapest Banknál.

Az OTP-nél kiemelték, hogy az MNB 2008 novembere óta fokozatosan, több lépésben csökkentette az irányadó kamatot, ennek eredménye, hogy az egy-másfél éve még jellemzően két számjegyű betéti kamatok mára hozzávetőleg a felére csökkentek. A legnagyobb magyar banknál a korábbi évek tapasztalatai alapján azonban úgy látják, hogy várhatóan az év végén erősödik a verseny a piacon megjelenő új források megszerzéséért a pénzintézetek között, ami várhatóan kismértékben emeli majd a betéti kamatokat.

Mivel a forrásgyűjtés továbbra is kiemelt jelentőséggel bír, ezért attraktív betéti kamatokra törekszünk nemcsak a forint, de az euró vonatkozásában is – hangsúlyozták a CIB-nél.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.