Emelkedő jövedéki adó, csökkenő regadó


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Emelkedik a dohánytermékek és a bioüzemanyag jövedéki adója, csökken a használt autók regisztrációs adója, és megszűnik a havi standolási kötelezettség a vendéglátásban. A könyvvizsgálói kötelezettség értékhatárának emelését is tartalmazza a javaslat.

Még a nyári rendkívüli ülésszakon elfogadhatják azt a gazdasági salátatörvényt, ami hat gazdasági tárgyú jogszabályt módosít.

A javaslat értelmében az eddig adómentes bioetanolra 12 forint literenkénti jövedéki adót vetnek ki, már az ősszel.

A fogyasztási dohány adóját jelentősen közelítik a cigarettáéhoz, azaz nem lesz olcsóbb a sodrott cigi agyárinál. A cigaretta és a fogyasztási dohány adójának emelése fokozatos lesz, három lépcsőben történik. Várhatóan ősztől 2,4 százalékkal, majd jövőre még kétszer 2,4 százalékkal emelkedik a cigaretta adója, míg a vágott dohány rögtön 6 százalékkal emelkedik, jövőre pedig januártól 9, majd júliustól 11 százalékos emelés várható.

Már a nyáron csökkenhet viszont a használt autók regisztrációs adója, ugyanis a 2007 óta változatlan avultatási időtartam 20-ról 15 évre rövidül. Az új avultatási skála az 1. évi 20%-os avultatási mértéket megtartva a 4. év végére megközelítené az 50%-os avultatást. Az avultatás a gépjármű 15 éves korára érné el a 90%-ot. Így az új avultatási skála a jelenlegihez képest a 2. évtől a 6. év végéig mintegy átlagosan 5-6 százalékponttal magasabb értékcsökkenést (2-3 százalékpontszórással), a 7. évtől a 15. év végéig átlagosan 10 százalékponttal magasabb értékcsökkenést (1-2 százalékpont szórás mellett) tükrözne.

Már a törvény kihirdetésével, tehát várhatóan még a nyáron megszűnik az alkoholt árusító vendéglátósok jövedéki törvényben meghatározott – 110. § (10.) bek. – havi standolási kötelezettsége.

A javaslatcsomag a számviteli és a könyvvizsgálói kamarai törvényt is módosítja, bár a könyvelők kötelező továbbképzése egyszerűsödik, a könyvvizsgálói kamara nem ért egyet azzal, hogy a kötelező könyvvizsgálati értékhatár 2 év alatt először 100 millióról 2000 millióra, majd 300 millióra emelkedjen.

Forrás: A törvényjavaslat szövege


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

Kell-e sírnia Argentínának?

A XIX. század végétől a nagy gazdasági válságig (1930) tartott Argentína igazi aranykora: ekkor az egy főre jutó GDP még az Egyesült Államokat is megelőzte és Argentína a világ 7. leggazdagabb országa volt. A nagy gazdasági válság súlyosan érintette az országot, amely kis túlzással ebből a sokkból a mai napig nem tudott feltápászkodni. Argentína adórendszere bonyolult és nem befektetőbarát.

2023. szeptember 27.

Kreatív pályázatot hirdet az Adóhatóság

 Kreatív pályázatot hirdet 10-23 éves fiataloknak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A Megosztod? című pályázatra adózási témájú alkotásokat várnak.