Energiahatékonysági beruházások adókedvezménye – még nem késő élni vele


Az energiahatékonysági beruházásokkal összefüggő adókedvezmények rendszere jelentősen átalakult tavaly év végén és ez nehéz helyzetbe hozza a cégeket. Egyúttal fontos hangsúlyozni, hogy a folyamatban lévő beruházások esetén még nem késő élni az adókedvezmény adta lehetőséggel – olvasható a Niveus Consulting Group közleméényében.

Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group partnere kifejtette, hogy a jogalkotó az EU-s szabályokat implementálta a hazai jogrendbe, de ezzel jelentősen átszabta a kedvezményrendszert, amely még tudatosabb megfontolásra kell, hogy sarkallja a hazai vállalkozásokat. Sokan nem tudják, de az energiahatékony beruházásokkal összefüggő társasági adókedvezmény már 2017-től elérhető a hazai vállalkozások számára, viszont a jogszabályt folyamatosan módosították, legutóbb – nagyon jelentősen – 2023 végén.

A módosítások

  • Technikai módosításként bekerült a jogszabályba az „alternatív beruházás, felújítás” fogalma, amely azt szolgálja, hogy az adózó csak azt a többletköltséget tudja érvényesíteni adóban, amely egy alternatív beruházáshoz képest az energiahatékonysági projektje során felmerül. Tehát elképzelhető olyan eset is, hogy egy alternatív beruházás többe kerülne, mint a nagyobb energiahatékonyságot elérni kívánó projekt, így a cég mégsem fog tudni adókedvezményt érvényesíteni.
  • Továbbra is meghagyja a jogszabály azt a lehetőséget, hogy a kizárólag energiahatékonysági célt szolgáló beruházásnál a teljes költség elszámolható, persze itt nagy kérdés, hogy van-e egyáltalán olyan beruházás (talán a szigetelést nem számítva), amely nem szolgál más célokat – vetette fel Bagdi Lajos.
  • Új rendelkezéseket vezettek be az ingatlanokkal összefüggő energiahatékonysági beruházásokra, amely a szakértő szerint tovább bonyolítja az amúgy sem egyszerű szabályozást.

Az mindenesetre már most látható, hogy ha valaki korábban élt az adókedvezménnyel, annak is egy teljesen új szabályrendszert kell követnie az új beruházásai kapcsán, és a legtöbb esetben elképzelhető, hogy a végső adókedvezmény is kevesebb lesz a korábban kalkuláltnál. Ugyanakkor a szabály – bár bonyolult – de egyértelműsége okán a bizonytalankodó vállalkozásoknál akár még pozitív hatással is lehet az energiahatékonysági adókedvezmények igénybevételére – jegyezte meg a Niveus Consulting Group partnere.

Végezetül Bagdi Lajos arra is felhívta a figyelmet, hogy akár a folyamatban lévő beruházásokra is alkalmazható ez az adókedvezmény, amely akár jelentős adóspórolást is jelenthet az érintett vállalkozásoknak.


Kapcsolódó cikkek

2024. április 15.

Izer Norbert: egyszerűsödnek az adózói adminisztrációs terhek

Uniós szinten is példaértékű változásokat hajtott végre az adóadminisztráció csökkentése terén Magyarország az elmúlt években, ezt folytatta a kormányzat az Eseményalapú Adatszolgáltatási Platform (EMAP) projekttel, amelynek célja a vállalkozások foglalkoztatással összefüggő adminisztrációs terheinek csökkentése – mondta Izer Norbert.

2024. április 15.

Árfolyam az áfában (X. rész)

A cikksorozat soron következő része az előlegfizetéshez és a fordított adózáshoz kapcsolódó egyes kérdéseket tárgyalja.

2024. április 12.

Niveus: milliókat nyerhetnek bizonyos cégek még néhány hétig

A 2024-es adótörvény módosítások egy egyszeri amnesztiát biztosítanak a társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését. Így azok is mentesülhetnek a társasági adó (TAO) megfizetése alól, akik korábban nem jelentették be a NAV felé a más társaságokban szerzett tulajdonrészüket és azt most pótolják. Az utólagos bejelentésre május 31-ig van lehetőség-foglalja össze a Niveus Consulting Group.