Célegyenesben az adócsomag


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ma délután vagy holnap ismerteti Gyurcsány Ferenc, pontosan hogyan is módosulnának az adótörvények 2009. január 1-jétől. Az adójogszabályok mellett a kormány a héten véglegesíti azokat a javaslatokat is, amelyek átalakítanák a szociális segélyezés jelenlegi gyakorlatát, ám egészségügyi és oktatási fejlesztésekről is döntés születik.

Az időzítés nem véletlen: ma délután kerül sor az MSZP frakcióülésére, és ezzel arra, hogy a képviselők kiválaszszák azokat a javaslatokat, amelyeket támogathatónak ítélnek. Az ülésen részt vesz Veres János pénzügyminiszter is. Az utóbbi hetekben már több elképzelés a képviselőcsoport elé került, ám lapunk tudomása szerint ezekről még mindig nem született végleges döntés. „Amit mindenképp szem előtt kell tartanunk, az a költségvetési egyensúly megőrzése, a gazdasági növekedés elősegítése, valamint a szociális biztonság megóvása – fogalmazott lapunk kérdésére Szabó Lajos, a költségvetési bizottság alelnöke.

Ezek közül az első szerepel az adómódosításokkal kapcsolatos liberális alapelvek között is, míg azonban az SZDSZ 1000 milliárd forintos adócsökkentéssel számol három év alatt, az egyensúly fenntartása az MSZP és a kormány számára egyet jelent azzal, hogy a jogszabály-módosítások költségvetési hatása jövőre nem lehet több százmilliárd forintnál. Igaz, különböző átalakításokkal, szigorításokkal elő lehet teremteni további forrásokat, így a keret elérheti akár a 400 milliárd forintot is. Az ugyanakkor, hogy az MSZP ragaszkodik a szociális biztonság megőrzéséhez, arra utal, a párton belül továbbra sem támogatnának olyan átalakításokat, amelyek érzékenyen érintenék az alacsonyabb keresetűeket. Ilyen lenne többek között a minimálbér adómentességét szavatoló adójóváírás megszüntetése vagy a szintén a nagy tanácsadó cégek javaslatában szereplő „kvázi egykulcsos” személyi jövedelemadó bevezetése. Ami az adókedvezményeket illeti, Gyurcsány Ferenc kormányfő már többször világossá tette: ragaszkodik az utazás, a munkába járás, valamint az üdülés kedvezményének megőrzéséhez.

Abban teljes az egyetértés, hogy a módosítások fő irányának az élőmunkát terhelő adók és járulékok csökkentésének kell lenni, és akörül is széles körű konszenzus bontakozott ki, hogy a mozgástér nem növelhető áfaemelés segítségével. Egyelőre tehát egy kisebb mértékű járulékcsökkentés s a társas vállalkozások különadójának a kivezetése tűnik a legesélyesebbnek.

Az SZDSZ-ben van szándék arra, hogy a kormányzati adócsomagot és gazdaságpolitikai irányvonalat az esetleges támogathatóság szempontjából vizsgálják – nyilatkozta a Világgazdaságnak Kóka János frakcióvezető. Azaz nem feltétlenül azokat az érveket keresik majd, miért kellene ellenezniük azokat. Új elem az álláspontjukban az is, hogy az adó-, majd a költségvetési törvény elfogadása előtt egy költségvetési kiadási plafon lefektetését várják el. Felelőtlenség lenne ugyanis anélkül elfogadni az említett törvényeket, hogy nem tudni, mi áll a kiadási oldalon. Ezzel kapcsolatban Kóka arra mutatott rá: nemcsak a konvergenciaprogramban lefektetett hiánycélokhoz ragaszkodnak, hanem ahhoz is, hogy azt egy alacsonyabb kiadási szint mellett érjék el. Kérdésünkre, hogy akár az elfogadást, akár az elutasítást mennyire lesz képes egységesen képviselni pártja, s persze ennek szellemében szavazni a frakció, Kóka azt válaszolta: a frakció és az ügyvivői testület közösen megállapított programját hajtják végre, egységes döntést hoznak ebben az ügyben is. Aki ennek az ellenkezőjére számít a szavazás előtt, az ugyanúgy csalódhat, mint a köztársasági elnök választásakor – szögezte le.

A liberálisok egyébként nem egészen két hete hat pontban foglalták össze követeléseiket (VG, 2008. augusztus 15., 2. oldal). Ezt megelőzően a párt adóelképzeléseiről és gazdaságpolitikai irányvonaláról folyamatosan egyeztetett Kóka is a legnagyobb érdek-képviseleti szervezetekkel, gazdasági szervezetek vezetőivel, szakértőkkel. A volt gazdasági miniszter által követelt 1000 milliárd forint értékű adócsökkentési csomag – amelyet szerinte három év alatt kell végrehajtani – nagyjából megegyezik a négy nagy tanácsadó cég által összeállított javaslattal (VG, 2008. 13., 3. oldal).

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 21.

Hamis mosószert terjesztő céget buktatott le a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti pénzügyi nyomozói egy több ezer tonna mosószerrel „ügyeskedő” elkövető felelősségre vonását kezdték meg iparjogvédelmi jogok megsértése miatt, és egy börtön elől bujkáló nőt is megtaláltak.

2023. szeptember 21.

NAV: érkeznek az adószámla-értesítők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október végéig megküldi az adószámla-értesítőket magánszemély és egyéni vállalkozó ügyfeleinek, az adószámla-egyenlegéről csak az kap értesítést, akinek ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van, illetve 2022-re késedelmi pótléka keletkezett – közölte az adóhatóság csütörtökön.