Építményadó Siófokon – határ a vasúti sín


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új adót vezet be a siófoki önkormányzat – márciustól négyzetméterenként 900 forintot kell fizetni a városban azon ingatlanok után, amelyek közel vannak a Balatonhoz. Az ide kapcsolódó rendelet szerint a helyi vasútvonal lesz a határ, vagyis akinek a háza ettől a Balaton felé esik, annak fizetnie kell évente egyszer, másokat viszont nem érint az új adó.

Az érintett lakók hivatalos értesítést még nem kaptak az új adóról, de már hallottak róla. Az önkormányzat rendelete szerint ezt az adót minden ingatlanra kivetik, amely a vasútvonaltól a Balaton felé épült, függetlenül attól, hogy lakóházról, vagy nyaralóról van szó.

Ha valaki jövedelmi viszonyai miatt nem tudja fizetni az, kérelmére akár a teljes összeget is elengedhetik. Balázs Árpád polgármester szerint az új adó kivetése nem függ össze a szobakiadással, csak az ingatlanok értéke miatt vezetik be, mondván, hogy a parthoz közeledve emelkedik a házak értéke.

Az éles határvonal a polgármester szerint sem a legszerencsésebb megoldás, de azt mondja, hogy valahogy meg kellett határozni az érintett terület határait – tudta meg a Független Hírügynökség zalai tudósítója.

Forrás: UnoKapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Nem tisztességes bírságkedvezményért elvenni a jogorvoslati jogot

„Fogadd el még akkor is, ha nem érzed jogszerűnek, mert fele annyit fizetsz.” Ez akár egy NAV hirdetés szlogenje is lehetne. És talán nem is lenne különös mindez, ha nem arról lenne szó, hogy a NAV egy hatósági jogalkalmazó, és az ezeknek a szlogeneknek teret engedő jogszabály az adóigazgatási eljárás szabályrendszere.

2021. szeptember 17.

Dante-700 – Dante élete (1. rész)

Dante, a világirodalom egyik legnagyobb alakja 700 éve hunyt el. Főműve, az Isteni színjáték nehéz olvasmány, de ennek ellenére az értő irodalmárok a legmagasztosabb jelzőkkel illetik. Nem véletlenül, hiszen a nyugati kultúrára gyakorolt hatása egyedülálló, az irodalom, a zene, a képzőművészet, a filmművészet egyaránt sokat merített Dante nagyeposzából.