Brüsszel véget vetne a tankolási turizmusnak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A gázolaj adójának minimális közösségi szintjének megemelésére tesz javaslatot az Európai Bizottság a jövő héten. A lépés célja, hogy véget vessen az ún. tankolási turizmusnak, amikor is a nemzetközi fuvarozó cégek az alacsonyabb adókulcsot alkalmazó tagállamokban töltik fel üzemanyaggal járműveiket.

A szállítmányozó cégek ugyanis azt használják ki, hogy az egyes tagállamokban eltérő mértékben adóztatják meg a gázolajat. Brüsszel szerint ez a helyzet torzítja a versenyt, és komoly veszteségeket okoz az alacsonyabb adókulcsot használó tagállamok kincstárainak. Az Európai Bizottság szerint az üzemanyagárak tekintetében ezer kilométerenként akár 20 százalékos különbség is lehet a tagállamok között. Brüsszel ezért most azt javasolja, hogy a 2004-ben bevezetett ezer literre vonatkozó 302 eurós minimális adószintet 2010-re emeljék 330 euróra, majd 2012-re 359, 2014-re pedig 380 euróra. A javaslat elfogadásához a 27 tagállam egyhangú támogatása szükséges. Hasonló tervet már 2005-ben kidolgozott Brüsszel, azonban az a tagállamok ellenállása miatt elbukott. Magyarországon a gázolaj jövedéki adója jelenleg magasabb mint a bizottság által 2010-re előirányzott szint, azonban a 2012-es mérték elérése már adóemelést tenne szükségessé.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2023. február 8.

A NAV az idén is elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is külön kérés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, a folyamat automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem – közölte a NAV szerdán.