Brüsszel véget vetne a tankolási turizmusnak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A gázolaj adójának minimális közösségi szintjének megemelésére tesz javaslatot az Európai Bizottság a jövő héten. A lépés célja, hogy véget vessen az ún. tankolási turizmusnak, amikor is a nemzetközi fuvarozó cégek az alacsonyabb adókulcsot alkalmazó tagállamokban töltik fel üzemanyaggal járműveiket.

A szállítmányozó cégek ugyanis azt használják ki, hogy az egyes tagállamokban eltérő mértékben adóztatják meg a gázolajat. Brüsszel szerint ez a helyzet torzítja a versenyt, és komoly veszteségeket okoz az alacsonyabb adókulcsot használó tagállamok kincstárainak. Az Európai Bizottság szerint az üzemanyagárak tekintetében ezer kilométerenként akár 20 százalékos különbség is lehet a tagállamok között. Brüsszel ezért most azt javasolja, hogy a 2004-ben bevezetett ezer literre vonatkozó 302 eurós minimális adószintet 2010-re emeljék 330 euróra, majd 2012-re 359, 2014-re pedig 380 euróra. A javaslat elfogadásához a 27 tagállam egyhangú támogatása szükséges. Hasonló tervet már 2005-ben kidolgozott Brüsszel, azonban az a tagállamok ellenállása miatt elbukott. Magyarországon a gázolaj jövedéki adója jelenleg magasabb mint a bizottság által 2010-re előirányzott szint, azonban a 2012-es mérték elérése már adóemelést tenne szükségessé.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Nem tisztességes bírságkedvezményért elvenni a jogorvoslati jogot

„Fogadd el még akkor is, ha nem érzed jogszerűnek, mert fele annyit fizetsz.” Ez akár egy NAV hirdetés szlogenje is lehetne. És talán nem is lenne különös mindez, ha nem arról lenne szó, hogy a NAV egy hatósági jogalkalmazó, és az ezeknek a szlogeneknek teret engedő jogszabály az adóigazgatási eljárás szabályrendszere.

2021. szeptember 17.

Dante-700 – Dante élete (1. rész)

Dante, a világirodalom egyik legnagyobb alakja 700 éve hunyt el. Főműve, az Isteni színjáték nehéz olvasmány, de ennek ellenére az értő irodalmárok a legmagasztosabb jelzőkkel illetik. Nem véletlenül, hiszen a nyugati kultúrára gyakorolt hatása egyedülálló, az irodalom, a zene, a képzőművészet, a filmművészet egyaránt sokat merített Dante nagyeposzából.