Brüsszel véget vetne a tankolási turizmusnak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A gázolaj adójának minimális közösségi szintjének megemelésére tesz javaslatot az Európai Bizottság a jövő héten. A lépés célja, hogy véget vessen az ún. tankolási turizmusnak, amikor is a nemzetközi fuvarozó cégek az alacsonyabb adókulcsot alkalmazó tagállamokban töltik fel üzemanyaggal járműveiket.

A szállítmányozó cégek ugyanis azt használják ki, hogy az egyes tagállamokban eltérő mértékben adóztatják meg a gázolajat. Brüsszel szerint ez a helyzet torzítja a versenyt, és komoly veszteségeket okoz az alacsonyabb adókulcsot használó tagállamok kincstárainak. Az Európai Bizottság szerint az üzemanyagárak tekintetében ezer kilométerenként akár 20 százalékos különbség is lehet a tagállamok között. Brüsszel ezért most azt javasolja, hogy a 2004-ben bevezetett ezer literre vonatkozó 302 eurós minimális adószintet 2010-re emeljék 330 euróra, majd 2012-re 359, 2014-re pedig 380 euróra. A javaslat elfogadásához a 27 tagállam egyhangú támogatása szükséges. Hasonló tervet már 2005-ben kidolgozott Brüsszel, azonban az a tagállamok ellenállása miatt elbukott. Magyarországon a gázolaj jövedéki adója jelenleg magasabb mint a bizottság által 2010-re előirányzott szint, azonban a 2012-es mérték elérése már adóemelést tenne szükségessé.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. szeptember 29.

Figyelem: szeptember 30-ig lehet visszaigényelni a külföldi áfát

Péntekig van lehetőségük az áfalevonásra jogosult hazai vállalkozásoknak arra, hogy benyújtsák a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmeiket – hívja fel a hazai vállalkozások figyelmét a Mazars. A nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló vállalat összefoglalójából kiderül: a szeptember 30-ai jogvesztő határidőig uniós és unión kívüli országokból is kérhetnek visszatérítést 2021-es vásárlásaik után a magyar áfaalanyok.

2022. szeptember 28.

A munkaerőpiacra lépők után járó szochó-kedvezmény

A szociális hozzájárulási adóból adókedvezmény vehető igénybe a szakképzettséget nem igénylő és mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatottak, a munkaerőpiacra lépők, a három vagy több gyermeket nevelő nők, a megváltozott munkaképességű munkavállalók, valamint a közfoglalkoztatott személyek, továbbá a kutatók foglalkoztatása után. Bemutatunk egy érdekes jogesetet is.

2022. szeptember 28.

A láncértékesítés szabályai az áfa rendszerében (1. rész)

A láncértékesítés során ugyanaz a termék úgy vált tulajdonost többször is egymást követően, hogy a termék az első szereplőtől végül a láncolat utolsó szereplőjéhez kerül fizikailag. Ezeknek az ügyleteknek azért van különös jelentősége, mert gyakran megesik, hogy a termék a folyamat eredményeképpen átlépi egy, vagy akár több ország határát, valamint az áfatörvény speciális teljesítésihely-szabályt rendel az ilyen típusú ügyletekhez.