Érthetőbben fogalmaz ezentúl az adóhatóság


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Változik az APEH kommunikációja: a hivatal nyitottabb lesz és érthetőbben fogalmaz, ám politikai kérdésekbe ezután sem fog belemenni – jelentette be a hivatal új szóvivője, Bakonyi Ágnes szerdai bemutatkozó sajtótájékoztatóján.

A június eleje óta posztján lévő szóvivő elmondta: az szja bevallásokkal kapcsolatban az utóbbi időben sok téves információ jelent meg. A munkáltatói adóelszámolások száma mintegy 1 millió darabbal csökkent ugyan az előző évihez képest, de az önbevallások száma körülbelül ugyannyival emelkedett.

Az adóhatóság várakozásaival összhangban mintegy 4,5 millió darab szja bevallás érkezett, ezekből eddig 3,4 milliót dolgozott fel a hivatal. A feldolgozott bevallások szerint az adózók 70,8 milliárd forint pótlólag befizetendő adót vallottak be, a hivatal pedig eddig mintegy 85 milliárd forintot utalt vissza.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. április 12.

Niveus: milliókat nyerhetnek bizonyos cégek még néhány hétig

A 2024-es adótörvény módosítások egy egyszeri amnesztiát biztosítanak a társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését. Így azok is mentesülhetnek a társasági adó (TAO) megfizetése alól, akik korábban nem jelentették be a NAV felé a más társaságokban szerzett tulajdonrészüket és azt most pótolják. Az utólagos bejelentésre május 31-ig van lehetőség-foglalja össze a Niveus Consulting Group.

2024. április 12.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (7. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.