Exportálni már tudunk?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elégedettségre okot adó módon javult a külkereskedelmi mérleg júniusban – lehet következtetni a KSH által nyilvánosságra hozott adatok alapján.

Január-júniusban a kivitel értéke 8197 milliárd, a behozatalé 8323 milliárd forint volt – tette közzé gyorsjelentésében a Központi Statisztikai Hivatal. Az export értéke 12, az importé 9%-kal nőtt 2006 azonos időszakához képest. Euróban számolva a kivitel értéke 17, a behozatalé 14%-kal bővült. A külkereskedelmi mérleg hiánya 126 milliárd forint (507 millió euró) volt, 188 milliárd forinttal (720 millió euróval) kevesebb az egy évvel korábbinál.

Júniusban – első becslés szerint – a kivitel értéke 1463 milliárd forintot, a behozatalé 1472 milliárd forintot ért el; ez az export esetében közel 9, importban pedig több mint 7%-os növekedést jelent az egy évvel korábbi szinthez képest. Euróban számítva a kivitel értéke 17, a behozatalé 16%-kal haladja meg a tizenkét hónappal korábbi értéket. A külkereskedelmi mérleg júniusi hiánya 9,5 milliárd forint (41 millió euró) volt, ami az egyenleg 18 milliárd forintos (73 millió eurós) javulását jelenti az előző év azonos hónapjához képest.

A júniusi kivitel 81, a behozatal 73%-át az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

Forrás: Piac&Profit


Kapcsolódó cikkek

2024. május 29.

NAV: 2025-től lesz teljes az eÁFA rendszer

Számos új funkció bevezetésén van már túl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eÁFA rendszere, melynek fejlesztése egészen 2025-ig el fog tartani. A könyvelőszoftverekre ezen a téren is egyre nagyobb szerep hárulhat, a hagyományos nyomtatványkitöltő rendszer, az ÁNYK kivezetése ugyanis már napirenden van – derült ki a Kulcs-Soft által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

2024. május 29.

Értesítést küld a NAV-Mobil a jogviszonyváltozásokról

A foglalkoztatási adatok bármikor ellenőrizhetők a NAV-Mobilban, májustól pedig már push üzenetet is küld az alkalmazás a biztosítotti jogviszony változásairól – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.