Fagykárok: augusztus 19-ig lehet támogatást kérni


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Július 30-tól hatályos az ültetvényekben 2011 májusában bekövetkezett fagykárok enyhítéséről szóló 73/2011. (VII. 29.) VM rendelet.

A 2011. májusi országos kiterjedésű fagyok a 2007. évi fagykárokhoz hasonló veszteséget okoztak a magyar szőlő- és gyümölcsültetvényekben. A kárbejelentések összesítése alapján valamivel több, mint 32 ezer hektár ültetvény károsodott és az előzetes becslések alapján megközelítőleg 28-29 milliárd forintnyi kár keletkezett.

A rendelet alapján nyújtható támogatás csekély összegű (de minimis) mezőgazdasági támogatásnak minősül, így az egyéni de minimis korlát (7500 euró/3 év/vállalkozás) miatt az intézkedés elsősorban a kisebb termelőknek jelenthet nagy segítséget. A támogatás de minimis jellege egyúttal azt is biztosítja, hogy a kárt szenvedettek mielőbb részesülhessenek belőle.

A támogatási kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) honlapján közzétett formanyomtatványokon legkésőbb 2011. augusztus 19-ig, a kárt szenvedett ültetvényterület elhelyezkedése szerint területileg illetékes megyei kormányhivatal mezőgazdasági szakigazgatási szervéhez kell benyújtani.

A szakigazgatási szerv a záradékkal ellátott támogatási kérelmeket 2011. szeptember 5-éig továbbítja az MVH-hoz. A kérelmek elfogadásáról hozott MVH-döntést követően a kifizetések szeptember 30-ig megtörténnek.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.