Fagykárok: augusztus 19-ig lehet támogatást kérni


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Július 30-tól hatályos az ültetvényekben 2011 májusában bekövetkezett fagykárok enyhítéséről szóló 73/2011. (VII. 29.) VM rendelet.

A 2011. májusi országos kiterjedésű fagyok a 2007. évi fagykárokhoz hasonló veszteséget okoztak a magyar szőlő- és gyümölcsültetvényekben. A kárbejelentések összesítése alapján valamivel több, mint 32 ezer hektár ültetvény károsodott és az előzetes becslések alapján megközelítőleg 28-29 milliárd forintnyi kár keletkezett.

A rendelet alapján nyújtható támogatás csekély összegű (de minimis) mezőgazdasági támogatásnak minősül, így az egyéni de minimis korlát (7500 euró/3 év/vállalkozás) miatt az intézkedés elsősorban a kisebb termelőknek jelenthet nagy segítséget. A támogatás de minimis jellege egyúttal azt is biztosítja, hogy a kárt szenvedettek mielőbb részesülhessenek belőle.

A támogatási kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) honlapján közzétett formanyomtatványokon legkésőbb 2011. augusztus 19-ig, a kárt szenvedett ültetvényterület elhelyezkedése szerint területileg illetékes megyei kormányhivatal mezőgazdasági szakigazgatási szervéhez kell benyújtani.

A szakigazgatási szerv a záradékkal ellátott támogatási kérelmeket 2011. szeptember 5-éig továbbítja az MVH-hoz. A kérelmek elfogadásáról hozott MVH-döntést követően a kifizetések szeptember 30-ig megtörténnek.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

NGM: nem a szegénység, hanem az óvatosság miatt fogyaszt keveset a lakosság

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.