Faragja le adóit


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kutatás-fejlesztési tevékenységre többféle adókedvezmény vehető igénybe, ennek ellenére még mindig kevés magyar cég él a törvények adta lehetőséggel. Pedig nem csak a nagyok számára járható ez az út.

A K+F-re alapvetően háromféle levonást lehet igénybe venni: társasági, iparűzési adókedvezményt, és innovációsjárulék-csökkentést – tájékoztatott a Deloitte K+F adótanácsadási területének specialistája, Bagdi Lajos a System Média csütörtöki előadásán. Tavaly még a különadónál is volt levonási lehetőség,de mivel az az idei évtől megszűnt, itt már legfeljebb csak önellenőrzéssel, visszamenőlegesen érvényesíthető korrekció.

Társasági adó

Ennél az adónemnél ugyanarra a K+F-re akár többszörös levonást is be lehet állítani.
Az adóalap csökkenthető a tevékenység közvetlen költségeivel, de idén januártól csak akkor, ha a cég saját állományában is foglalkoztat K+F munkatársat. A külsős költségek közül az állami egyetemekről és a külföldről igénybe vett szolgáltatások értékével lehet csökkenteni az adóalapot, belföldi adózó költségeivel nem.

A jogdíjak bevételének 50 százalékával szintén csökkenthető a társasági adó alapja, és ezt az sem zárja ki, ha korábban a K+F-költségekre már érvényesítette a cég az adóalap-csökkentést.

A K+F-személyzet bérköltségének 10 százalékával pedig maga a befizetendő adó csökkenthető. Ha szoftverfejlesztő dolgozik a cégnél (függetlenül attól, hogy van-e K+F) az ő bérköltségének 10 százalékával is lefaragható a társasági adó. Kkv-knál ez a mérték 25 százalék. A bérköltségek 4 év alatt írhatóak le.

Iparűzési adó, innovációs járulék

Az idei évtől K+F esetén lehetséges az iparűzési adó alapjának csökkentése is, egy összegben, vagy az értékcsökkenéshez igazodóan, hasonló szabályok szerint, mint a társasági adónál.

A cégek leginkább az innovációsjárulék-csökkentés lehetőségével élnek. Saját tevékenység keretében végzett K+F-re lehet érvényesíteni a levonást, vagy „bizonyos szervezetektől” (pl. alapítvány, nonprofit gazdasági társaság, stb.) megrendelt munkákra is.

Mi számít K+F-nek?

A válasz nem is olyan egyértelmű, de több támpont is van ahhoz, hogy egy cég eldöntse, nála van-e ilyen tevékenység, élhet-e az adókedvezményekkel.

Nem minden innovációs tevékenység K+F, mert az innováció kötődhet például a termék piaci bevezetéséhez, eladhatóságához is. Nem K+F az sem, ha egy mérnök néhány óra alatt képes megoldani egy problémát. A K+F tevékenységre inkább az a jellemző, hogy nem lehet előre tudni, lesz-e eredménye, mindig jelen van benne egyfajta bizonytalanság.

Annak megítélésében, hogy egy tevékenység K+F vagy sem, az idei évtől már Magyarországon is a Frascati-kézikönyv a mérvadó, amelyben szakmai példák is vannak. Ha bizonytalan egy cég abban, hogy tevékenysége K+F-e, akkor az innovációs járulékot kezelő Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivataltól kérhet esetleg állásfoglalást. A Frascati-kézikönyv a www.nkth.gov.hu-n érhető el.

Ha egy kutatás vége szabadalmi bejegyzés, az szinte biztos, hogy megfelel a K+F követelményeinek.

Kockázatok

Az APEH az idei évben fokozottan ellenőrzi a K+F tevékenységet. Általánosságban azt lehet mondani, hogy megfelelő dokumentációt kell készíteni, és ha ez megvan, nem kell tartani egy esetleges adómegállapítástól – állítja Bagdi Lajos. A dokumentációban legyen benne a Frascati-kézikönyvre hivatkozva, hogy a tevékenység miért K+F, legyen felsorolva, hogy milyen költségei vannak, és hogy a cég milyen adókedvezményeket vett ezekre igénybe.

Az APEH eddigi ellenőrzései során leginkább a másoktól igénybe vett K+F-ekhez kapcsolódó innovációsjárulék-csökkentést ellenőrizte. Megállapításaiban a Frascarti-kézikönyv alapján szűrte ki a nem elszámolható tevékenységeket, például piackutatási tevékenységet vagy egy már meglévő fejlesztés testre szabását.

Kevesen alkalmazzákí

Az fn.hu kérdésére, hogy vajon milyen cégméretnél jellemző a K+F Bagdi Lajos azt válaszolta, hogy leginkább a közepes vagy annál nagyobb cégeknél, mert nekik van kapacitásuk ilyen tevékenység fenntartására, de akár kisvállalkozásoknál vagy egyéni vállalkozóknál is lehet elszámolható K+F, például valamilyen új technikai berendezés kifejlesztése után.

A válsággal a korábbinál is jobban előtérbe kerültek azok a lehetőségek, amelyekkel a cégek a törvényi keretek betartása mellett adómegtakarítást érhetnek el. A kutatásfejlesztés (K+F) tipikusan ilyen terület, különösen hazánkban, hiszen világviszonylatban is kiemelkedően magasak a magyar adókedvezmények – jelentette ki a rendezvényen a Deloitte vezető partnere, Kövesdy Attila. Ahhoz képest, hogy ennyire kedvezőek a feltételek, mégsem kiemelkedően magas a magyar K+F-költések aránya.

Forrás: FigyelőNet


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.