Szerzés ideje haszonélvezet fenntartása esetén


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Amennyiben a haszonélvezetet nem újonnan alapítják, hanem a korábban fennálló tulajdonjog maradványaként él tovább, a keletkezési időpontja egybeesik a tulajdonjog keletkezésének időpontjával – mondta ki elvi éllel az APEH.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény főszabálya szerint az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre kötelezett vagyoni értékű jog, így a haszonélvezet esetében is a jog megszerzése időpontjának azt a napot kell tekinteni, amikor az erről szóló érvényes szerződést (okiratot, bírósági, hatósági határozatot) az ingatlanügyi hatósághoz benyújtották.

A 2010/22. Adózási kérdés a fenti szabály alkalmazása során arra a problémára ad választ, hogy milyen szerzési időpontot kell figyelembe venni akkor, ha a haszonélvezetet nem újonnan alapítják, hanem a korábban fennálló tulajdonjog maradványaként él. Konkrét példával alátámasztva: egy magánszemély 2004-ben egy lakást vásárolt, amelyen átalakításokat nem végzett. A lakást 2009-ben oly módon értékesítette, hogy a haszonélvezeti jogát fenntartotta, 2010-ben pedig ellenérték fejében lemondott a haszonélvezeti jogáról is.

Kérdésként merült fel, hogy a haszonélvezeti jog megszerzésének időpontja a 2004. vagy a 2009. évre esik, különös tekintettel arra, hogy a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint a lakásra vonatkozó vagyoni értékű jog átruházása esetén a jövedelem a számított összeg 0 százaléka akkor, ha a jog átruházása a megszerzés évét követő ötödik és további években történik. A magánszemély 2009-ben tulajdonjogát átruházta ugyan, de egyidejűleg a tulajdonjog részét képező legfontosabb jogosultságokat (birtoklás, használat, hasznok szedése) haszonélvezet formájában továbbra is fenntartotta magának. Mivel a haszonélvezetet 2009-ben nem újonnan alapították, hanem a korábban fennálló tulajdonjog maradványaként élt tovább, ezért a haszonélvezet (egészen pontosan az annak részét képező jogosultságok) keletkezési időpontja a példa szerinti esetben a 2004. év, azaz egybeesik a tulajdonjog keletkezésének időpontjával. Mivel a magánszemély a haszonélvezetet a tulajdonjog részeként 2004-ben szerezte, így a vagyoni értékű jogról ellenérték fejében történő lemondás esetén a számított összeg 0 százaléka a jövedelem, azaz a jövedelem gyakorlatilag adómentes.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 22.

Ezért nem adómentes a borravaló

Az adómentes borravaló gyakorlati megvalósulásának jelenleg két alapvető akadálya van – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Jelenleg csak a felszolgálónak készpénzben adott borravaló adómentes.