Fejlesztési adókedvezmény kkv-knek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kis- és középvállalkozások akkor kaphatnak jövő évtől fejlesztési adókedvezményt, ha vagy a foglalkoztatotti létszámot, vagy a bérköltséget növelik.

A nyáron elfogadott adócsomag részeként 2010. január 1-jétől változik a társasági adóról szóló törvény is. Ez teszi lehetővé, hogy jövő évtől a kis- és közepes vállalkozások fejlesztési adókedvezményt kaphassanak, ha legalább 500 millió forint értékű beruházást hajtanak végre.

A kormány döntött a szabályozás részleteiről. Ennek értelmében az adókedvezmény igénybevételéhez az érintetteknek vállalniuk kell, hogy a beruházással bővítik a foglalkoztatotti létszámot, vagy ha ezt nem teszik, a bérköltséget kell növelniük, azaz emelniük kell a meglévő dolgozóik fizetését.

Tovább bővül a lehetséges igénylők köre is, jövő évtől a mezőgazdasági termékfeldolgozással és forgalmazással foglalkozó vállalatok a 25 millió eurót meghaló költségű beruházásaikhoz is igényelhetik a támogatást.

Csökken az adókedvezményt igénybe vehető vállalkozások adminisztratív terhe is: jövőre nem lesz kötelező az egy hónapnál nem régebbi hiteles cégkivonat, illetve a díj befizetését igazoló okmány csatolása is, megszűnik a kérelem benyújtásakor fennálló formakényszer is.

Forrás: kormányszóvivő.hu


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 27.

Kreatív pályázatot hirdet az Adóhatóság

 Kreatív pályázatot hirdet 10-23 éves fiataloknak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A Megosztod? című pályázatra adózási témájú alkotásokat várnak.

2023. szeptember 27.

Adóellenőrzés: adózói jogok és kötelezettségek (2. rész)

Az eljárás és az ellenőrzési határidő megindulását követően, egészen a vizsgálatok befejezéséig érvényesülniük kell mindazoknak a jogoknak és kötelezettségeknek, amelyekkel a jogszabályok az adózót és az adóhatóságot felhatalmazzák, illetve előírnak. Az adózói jogok és kötelezettségek az Air.-ban, míg az adóhatóság jogai és kötelezettségei az Adóig. vhr.-ben kerültek szabályozásra.