Feketeközértest fogott a NAV

Szerző: Ado Online
Dátum: 2014. március 3.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A karcagi boltos nem kért online kasszát, papíron bezárta a vállalkozást. Valójában nem, és lebukott – olvasható a NAV közleményében.


A NAV 2013 végén az Észak-alföldi régióban is nyilatkoztatta azokat az adózókat, akik az online pénztárgéphez üzembehelyezési kódot igényeltek, de pénztárgépet nem rendeltek. Jász-Nagykun-Szolnok megyében 500 megkérdezett adózó közül 145 mondta azt, hogy azért nem rendelt pénztárgépet, mert megszünteti a tevékenységét. A nyilatkozatokat az adóhivatal elfogadta, egyúttal tájékoztatta az érintetteket arról, hogy az adóhatóság a későbbiekben vizsgálja a bejelentett információ valóságtartalmát. A most ismertetett eset is egy „visszaellenőrzés” eredménye.

Az ellenőrzésben megbukott karcagi vállalkozó a NAV nyilvántartása szerint 2013 novemberében valóban visszaadta az adószámát. Amikor a revizorok február elején megjelentek az adózó vegyesboltjánál mégis azt látták, hogy az üzlet működik. Próbavásárlást tartottak, és a pénztárban ülő kisegítő – a tulajdonos férje – a nyugta és számlaadást „természetesen” nélkülözte. A helyszínen tartózkodó tulajdonos a pénztárgépből a revizorok kérésére nem nyomtatott jelentést, és bevallotta: ezt azért nem tudja megtenni, mert engedély nélkül működik.

Az adóellenőrök a boltot a helyszínen bezáratták, ahol a NAV vám- és pénzügyőrei, valamint a járási főállatorvos is megjelent. A tételes vizsgálat során kiderült: a közértben a legtöbb termék szavatossága már lejárt, illetve az élelmiszerek döntő többségéről az adózónak nem volt számlája. A főállatorvos a helyszínen 500 kg élelmiszert semmisíttetett meg, illetve foglalt le. A NAV pénzügyőrei 42 féle árut foglaltak le, amelyekről az adózó nem rendelkezett beszerzési bizonylatokkal. Az ismeretlen eredetű termékek, a helyszínen elmondottak alapján friss beszerzések és országos diszkonthálózatok áruházaiból származtak.

Tekintettel arra, hogy az adózó – mint volt vállalkozó – tisztában volt a tevékenység végzésével kapcsolatos adókötelezettségeivel, a magatartása pedig szándékosságra utal, a maximálisan kiszabható mulasztási bírságra számíthat – olvasható a NAV közleményben.


Kapcsolódó cikkek:


Áfalevonás a holdingoknál: felül kell vizsgálni a gyakorlatot
2018. augusztus 15.

Változások figyelhetők meg a holdingtársaságok áfaszempontból történő megítélésében az Európai Unió Bírósága által az elmúlt időszakban kiadott joganyagok alapján, ezért célszerű felülvizsgálniuk az eddigi áfalevonási gyakorlatukat.

Figyel a NAV a magánorvosokra
2018. augusztus 15.

Több mint száz vizsgálatot folytatott le az adóhivatal a magánegészségügyi szektorban az elmúlt másfél évben. A számlaadással ebben az ágazatban is akadnak gondok.

Lecsapott a NAV a vagyonát kimentő vállalkozóra
2018. augusztus 15.

A cég ellen folyó nyomozás során a NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága összesen 29 helyszínen tartott házkutatást, az országos akcióban részt vevő 54 pénzügyi nyomozó könyvelési iratokat, informatikai adatokat foglalt le.