Feketeközértest fogott a NAV

Szerző: Ado Online
Dátum: 2014. március 3.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A karcagi boltos nem kért online kasszát, papíron bezárta a vállalkozást. Valójában nem, és lebukott – olvasható a NAV közleményében.


A NAV 2013 végén az Észak-alföldi régióban is nyilatkoztatta azokat az adózókat, akik az online pénztárgéphez üzembehelyezési kódot igényeltek, de pénztárgépet nem rendeltek. Jász-Nagykun-Szolnok megyében 500 megkérdezett adózó közül 145 mondta azt, hogy azért nem rendelt pénztárgépet, mert megszünteti a tevékenységét. A nyilatkozatokat az adóhivatal elfogadta, egyúttal tájékoztatta az érintetteket arról, hogy az adóhatóság a későbbiekben vizsgálja a bejelentett információ valóságtartalmát. A most ismertetett eset is egy „visszaellenőrzés” eredménye.

Az ellenőrzésben megbukott karcagi vállalkozó a NAV nyilvántartása szerint 2013 novemberében valóban visszaadta az adószámát. Amikor a revizorok február elején megjelentek az adózó vegyesboltjánál mégis azt látták, hogy az üzlet működik. Próbavásárlást tartottak, és a pénztárban ülő kisegítő – a tulajdonos férje – a nyugta és számlaadást „természetesen” nélkülözte. A helyszínen tartózkodó tulajdonos a pénztárgépből a revizorok kérésére nem nyomtatott jelentést, és bevallotta: ezt azért nem tudja megtenni, mert engedély nélkül működik.

Az adóellenőrök a boltot a helyszínen bezáratták, ahol a NAV vám- és pénzügyőrei, valamint a járási főállatorvos is megjelent. A tételes vizsgálat során kiderült: a közértben a legtöbb termék szavatossága már lejárt, illetve az élelmiszerek döntő többségéről az adózónak nem volt számlája. A főállatorvos a helyszínen 500 kg élelmiszert semmisíttetett meg, illetve foglalt le. A NAV pénzügyőrei 42 féle árut foglaltak le, amelyekről az adózó nem rendelkezett beszerzési bizonylatokkal. Az ismeretlen eredetű termékek, a helyszínen elmondottak alapján friss beszerzések és országos diszkonthálózatok áruházaiból származtak.

Tekintettel arra, hogy az adózó – mint volt vállalkozó – tisztában volt a tevékenység végzésével kapcsolatos adókötelezettségeivel, a magatartása pedig szándékosságra utal, a maximálisan kiszabható mulasztási bírságra számíthat – olvasható a NAV közleményben.


Kapcsolódó cikkek:


Hogyan adóztak a rómaiak? – Augustus adóreformja (3. rész)
2018. november 16.

A történelem első ismert adóreformját Augustus római császár hajtotta végre. Az adóreform átfogóan változtatta meg az adónemeket, a beszedés módját, a beszedett adó kincstári kezelését. Az Augustus által bevezetett adóintézkedések hosszú távon fennmaradtak, biztosították a Birodalom működését az elkövetkező évszázadokban.

Január elsejétől a NAV-nál is kötelező a cégkapu
2018. november 15.

Január elsejétől a NAV-nál is kötelező a cégkapu

A gazdálkodó szervezetek január elsejétől kizárólag cégkapun keresztül intézhetik elektronikusan adóügyeiket a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) - mondta Kis Péter András, a NAV adószakmai szóvivője az M1 aktuális csatornán.

Fesztiválszervező csoporttal szemben nyomoz a NAV
2018. november 15.

Az ügyben érintett magyar cég által idén befizetett adó összege elérte a 90 millió forintot, míg a társaság az elmúlt 5 év alatt csupán 13 millió forintot fizetett be a költségvetésbe.

Csoportos társasági adó fizetés kapcsolt vállalkozásoknál– 2. rész
2018. november 15.

A kapcsolt vállalkozások egy meghatározott köre csoportot alkothat és közös társasági adóbevallást készíthet el 2019-től, ha az erről szóló törvényjavaslat elfogadásra kerül. A csoportos társasági adózás előnyei közé tartozik, hogy a társaságok egymás veszteségeit meghatározott keretek között konszolidálhatják, illetve a csoportba tartozó vállalkozások egymás közötti ügyletei mentesülnek a szokásos piaci ár elvének betartása, valamint a transzferár dokumentációs kötelezettség teljesítése alól.