Feketeközértest fogott a NAV

Szerző: Ado Online
Dátum: 2014. március 3.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A karcagi boltos nem kért online kasszát, papíron bezárta a vállalkozást. Valójában nem, és lebukott – olvasható a NAV közleményében.


A NAV 2013 végén az Észak-alföldi régióban is nyilatkoztatta azokat az adózókat, akik az online pénztárgéphez üzembehelyezési kódot igényeltek, de pénztárgépet nem rendeltek. Jász-Nagykun-Szolnok megyében 500 megkérdezett adózó közül 145 mondta azt, hogy azért nem rendelt pénztárgépet, mert megszünteti a tevékenységét. A nyilatkozatokat az adóhivatal elfogadta, egyúttal tájékoztatta az érintetteket arról, hogy az adóhatóság a későbbiekben vizsgálja a bejelentett információ valóságtartalmát. A most ismertetett eset is egy „visszaellenőrzés” eredménye.

Az ellenőrzésben megbukott karcagi vállalkozó a NAV nyilvántartása szerint 2013 novemberében valóban visszaadta az adószámát. Amikor a revizorok február elején megjelentek az adózó vegyesboltjánál mégis azt látták, hogy az üzlet működik. Próbavásárlást tartottak, és a pénztárban ülő kisegítő – a tulajdonos férje – a nyugta és számlaadást „természetesen” nélkülözte. A helyszínen tartózkodó tulajdonos a pénztárgépből a revizorok kérésére nem nyomtatott jelentést, és bevallotta: ezt azért nem tudja megtenni, mert engedély nélkül működik.

Az adóellenőrök a boltot a helyszínen bezáratták, ahol a NAV vám- és pénzügyőrei, valamint a járási főállatorvos is megjelent. A tételes vizsgálat során kiderült: a közértben a legtöbb termék szavatossága már lejárt, illetve az élelmiszerek döntő többségéről az adózónak nem volt számlája. A főállatorvos a helyszínen 500 kg élelmiszert semmisíttetett meg, illetve foglalt le. A NAV pénzügyőrei 42 féle árut foglaltak le, amelyekről az adózó nem rendelkezett beszerzési bizonylatokkal. Az ismeretlen eredetű termékek, a helyszínen elmondottak alapján friss beszerzések és országos diszkonthálózatok áruházaiból származtak.

Tekintettel arra, hogy az adózó – mint volt vállalkozó – tisztában volt a tevékenység végzésével kapcsolatos adókötelezettségeivel, a magatartása pedig szándékosságra utal, a maximálisan kiszabható mulasztási bírságra számíthat – olvasható a NAV közleményben.


Kapcsolódó cikkek:


Lezárási szabályok: megjelent a rendelet a részletekkel
2021. március 5.

Lezárási szabályok: megjelent a rendelet a részletekkel

Továbbra is megengedett az éttermi ételelvitel, nyitva lehetnek a bankok, a lottózók, a járműszervizek, s még egy sor más üzlet és szolgáltató. Maszkot csak egyéni szabadidős sporttevékenység során nem kötelező viselni közterületen.

Lezárások: a bölcsődéket nyitva hagyják
2021. március 5.

Lezárások: a bölcsődéket nyitva hagyják

Az egész márciusi hónapra elengedik az önkormányzati és állami tulajdonban lévő üzlethelyiséget bérlők bérleti díját, illetve az érintett szektorok a teljes hónapra megkapják majd a bértámogatást és az adókedvezményeket is. A katásoknak sem kell fizetniük márciusban.

Kata, kiva: fontos kérdések és válaszok
2021. március 5.

Mikor kell pontosan különadót fizetnie a katás vállalkozásnak? Mi számít katás bevételnek? A veszélyhelyzet adókönnyítései, költségtérítései milyen kapcsolatban vannak a kiva alapjával? Fontos kérdések és válaszok az Adó szaklapból.

Az iszlám adózás – zakát és szadaka (3.1. rész)
2021. március 5.

A Korán elveinek megfelelő adózás az önkéntes teljesítésen alapul. Alapvetően a vagyon után kell adózni, így a szociális helyzettől függ annak összege, a szegény embernek nincs adókötelezettsége. Az iszlám állam másfajta adót is bevezethet, ha az állami működéshez erre szükség van, vagy rendkívüli helyzet ezt indokolja.