Felderítené a NAV az illegális automatákat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Célirányos ellenőrzésekkel derítené fel az adóhatóság a március 31-i határidőig be nem jelentett élelmiszer-értékesítő automatákat, a bejelentési kötelezettségüket nem teljesítő üzemeltetőket.


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közölte: az élelmiszer-értékesítő, kezelőszemélyzet nélküli berendezéseket január 1-jétől kell bejelenteni az adóhatóságnál, az automaták egyedi regisztrációs számot kapnak, amelyet jól láthatóan a fel kell tüntetni.

A NAV szerint ha az ellenőrök olyan automatát találnak, amelyen a regisztrációs szám nincs feltüntetve és kiderül, hogy az automata nem szerepel a nyilvántartásban, úgy könnyen megállapítható a bejelentés elmulasztása.

A be nem jelentett automaták felderítését nemcsak a NAV célirányos ellenőrzései, hanem a közérdekű bejelentések is segíthetik – hangsúlyozták.

Számlakiállítás és elektronikus számlázás a gyakorlatban –

Második, átdolgozott kiadás

A szerzők a számla és egyéb bizonylatok kiállításának, valamint az elektronikus számlázásnak az alapvető szabályait foglalják össze.

További információ és megrendelés >>

Az automaták kötelező bejelentésének célja egyebek mellett az, hogy az adóhivatalnak több eszköze legyen a tevékenységüket eddig eltitkoló üzemeltetők felderítésére. Emellett az automaták regisztrációja révén a jövőben egyszerűbbé válhat az üzemeltetők valós tevékenységének, ezzel tényleges bevételeiknek és adókötelezettségeiknek feltárása – közölte a NAV.

Az adóhatóság szerint az elmúlt évek ellenőrzési tapasztalatai azt mutatják, hogy a kezelőszemélyzet nélküli termékértékesítésből, szolgáltatásnyújtásból keletkezett forgalom jelentős része adózatlan jövedelem marad.

Az automaták üzemeltetéséhez kapcsolódó szabályrendszer korábban nem határozott meg olyan garanciális követelményeket, amelyek biztosítanák a tevékenység végzésének átláthatóságát és megfelelő ellenőrizhetőségét. A NAV tapasztalatai szerint a piaci szereplők jelentős hányada ezt kihasználja, és nem teljesíti a jogszabály szerinti adókötelezettségeit.

A be nem jelentett automatát üzemeltetőknél további ellenőrzésre kerülhet sor, hogy a berendezés üzemeltetéséből származó eltitkolt bevételeket és meg nem fizetett adókat megállapítsák – közölte a NAV.

Azzal a hírrel kapcsolatban, hogy az automatákat az elektronikus kasszákhoz hasonlóan összekötnék a NAV szervereivel, az adóhatóság úgy reagált: a hatályos jogszabályok nem rendelkeznek az automaták és az adóhivatal közötti online kapcsolat megteremtéséről, így az ehhez kapcsolódó kérdésekről a NAV nem tud felvilágosítást adni.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Négymilliárdos cigarettafogás a NAV-nál, adózatlan és hamis termékek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói négymilliárd forint értékben foglaltak le ukrán gyártmányú cigarettát. A szerda közlemény szerint az elmúlt évek legnagyobb illegális cigarettadepóját fedezték fel. Pécs közelében közúti ellenőrzés során bukott le egy magyar férfi, akinél több mint nyolcszáz doboz ukrán cigarettát és hét zacskó vágott dohányt találtak. Továbbá otthonában árult hamis termékek miatt emelt vádat az ügyészség egy böhönyei férfi ellen – tájékoztatta a Somogy Vármegyei Főügyészség szerdán.