Adóelkerülés: Románia szigorít


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Márciustól szigorították Romániában az adókerülők elleni fellépést, így a hatóságok bezárhatnak valamennyi olyan kereskedelmi egységet, amely nem ad nyugtát.


Március 1-jén lépett hatályba az a pénzügyminiszteri rendelet, amely szabályozza az adókerülők elleni fellépés legújabb módozatait. Ennek értelmében az adóhatóság ellenőrei egy hónaptól három hónapig terjedő időszakra felfüggeszthetik a kereskedelmi egység működését, ha az nem ad nyugtát. A bezárt üzlet bejáratára látható helyre ki kell írni a felfüggesztés okát.

A hatóságok korábban valamennyi kereskedelmi egységre és szolgáltatóra kiterjesztették a pénztárgép használatának kötelezettségét, és például abban az esetben is elrendelhető a tevékenység felfüggesztése, ha a pénztárgép nem a hatóságok által engedélyezett forgalmazótól származik.

A nyugtával kapcsolatos rendellenességekért a hatóság 10 ezer lej (683 100 forint) és 15 ezer lej ( 1 millió 24 ezer forint) közötti bírságot róhat ki. Ha az adóhatóság ellenőrei olyan pénzt találnak egy boltban, amelynek eredetét a kereskedő nem tudja igazolni, akkor azt elkobozzák, és ebben az esetben 2 ezer (136 600 forint) és 4 ezer lej (273 200 forint) közötti bírság róható ki.

Kluwer International
Nemzetközi jogi e-könyvek

 

Egy kattintásra Öntől!

 

Szintén márciustól vezették be azt a rendelkezést, hogy a vásárlók fizetés nélkül távozhatnak a termékekkel vagy szolgáltatásokkal egy üzletből, amennyiben a kereskedő nem hajlandó nyugtát adni nekik. A vásárlókat erről a jogukról tájékoztató szabvány felhívást valamennyi kereskedőnek jól látható helyre kell kifüggesztenie a boltban. A román kormány létrehozta az úgynevezett nyugtalottó intézményét is, amelynek célja arra ösztönözni a vásárlókat, minél több nyugtát gyűjtsenek a lottóhoz hasonló sorsoláson való részvétel érdekében.

Az Európai Bizottság a múlt héten bírálta egyik jelentésében a román kormány adópolitikáját, amelyet kiszámíthatatlannak nevezett. Az uniós végrehajtó szerv egyebek mellett aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az áfa behajtási aránya Romániában igen alacsony, ugyanis csak 56 százalék folyik be az államkasszába, miközben az Európai Unióban átlagosan 84 százalék.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (2. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel foglalkozunk, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazásáról szólnak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.

2024. február 29.

Adóamnesztia a részesedés korábbi megszerzése bejelentésének pótlására

A 2024-es adótörvény módosításai egy egyszeri amnesztiát biztosítanak társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését és az ezzel járó társasági adófizetési kötelezettség alóli mentesülést 2024. május 31-ig. A rendelkezés részleteit dr. Szarvák Jenő, a HÍD Consulting adó üzletágának vezetője foglalja össze.

2024. február 28.

A magyar adórendszer modernizációja: az eÁFA-bevallás

Az eÁFA-rendszer 2024-es magyarországi bevezetése új korszakot nyitott az adóbevallások terén. Ez az innovatív, digitális megoldás jelentős változást hozott az ÁFA-bevallás folyamatában, amely megkönnyítheti a vállalkozások és könyvelők munkáját. S bár az új lehetőségek használata még önkéntes, várható, hogy hamarosan felváltja a hagyományos ÁNYK nyomtatványokat. Ennek ismeretében pedig minden vállalkozásnál érdemes elkezdeni a felkészülést az eÁFA-„konform” ügyviteli folyamatok és nyilvántartások kialakítására.