Félig összedőlt az ipar


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A gyárleállások hatására súlyosan, 23,3 százalékkal zuhant a hazai ipar teljesítménye tavaly decemberben. Az adat sokkoló gazdasági mutatóktól hemzsegő első félévet és kilábalást jelentő másodikat ígér.

Tavaly decemberben az ipari termelés 19,6, kiigazított adatok szerint pedig 23,3 százalékkal zuhant 2007 decemberéhez képest – közölte honlapján előzetes adatként a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az adat drámainak mondható, elemzők 13-15 százalékos visszaesésre számítottak.

A statisztikusok adatai szerint novemberhez képest 14,6 százalékos volt a csökkenés, és 2008 egészében 1,1 százalékkal termelt kevesebbet az ipar, mint egy évvel korábban. Részletes, iparágakat taglaló adatokat a hivatal február 16-án közöl.

Sok gyár függesztette fel termelését viszonylag hosszú időre, ezért tűnik drámainak a visszaesés – indokolta az adatsort az FN-nek Suppan Gergely, a Takarékbank makroelemzője.

Akár örülhetünk is?

Nem érzik drámainak a helyzetet a lapunk által megkérdezett közgazdászok, sőt úgy vélik: az első féléves visszaesést a második félévben érezhető regenerálódás követi.

Borúlátóbb prognózist Suppan Gergely adott az FN-nek: ő az első negyedévben 25 százalékos iparitermelés-visszaesésre számít, és mivel a GDP 31 százaléka az iparból származik, az elemző masszívan rontani készül az idei GDP-előrejelzését. Mint mondta, eddig az első félévben 4,7, az év egészében 3,2 százalékos recesszióra számított, de a mostani adatsor durvább megtorpanást ígér.

Optimistának mondta viszont magát Török Zoltán. A Raiffeisen Bank vezető elemzője eddig is és ezután is 3,5 százalékos mínuszra számít 2009-ben úgy, hogy az első félévben 5,5 százalékkal romlik a gazdaság teljesítménye.

„Optimista vagyok, mert az első félév durva visszaesést jelző mutatói után a második félévben a gazdaságélénkítő intézkedések hatására beindulhat Amerika, majd az EU gazdasága, ami az európai keresleten keresztül élénkíteni fogja a magyar ipart; ezért az ipari termelés 2009 egészében „mindössze” 5 százalékkal eshet vissza” – nyilatkozta Török Zoltán.

Hasonlóan látja a kiutat Suppan is: a közgazdász arra hívta fel a figyelmünket, hogy a cégvezetők várakozásait mutató indexek már javulnak.

Európának sem jobb

Közleményben reagált a KSH adataira a Pénzügyminisztérium; e szerint kontinensünkön sem jobb a helyzet. Decemberi ipari termelési adatot még kevés ország közölt, de az ő helyzetük sem különbözik érdemben a hazaitól: a finn ipar teljesítménye 15,6, a spanyolé 15,1, az észté 20,7 százalékkal esett vissza. Japánra is komoly csapást mért a válság: ott 20,6 százalékkal csökkent az ipar termelése.

A jövő héten még pontosabban felmérhető lesz a recesszió hazai és térségbéli hatása: hétfőn közli ipari termelési adatait Szlovákia és Románia, pénteken pedig kiderül, miként alakult a tavalyi utolsó negyedévben a magyar, a szlovák és a cseh GDP.

Forrás: Figyelő Net


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

A forrásbevonásban segíti a vállalkozásokat egy új alkalmazás

Elkészült a Vállalkozói Információs Portállal (VALI) integráltan működő Forrástérkép elnevezésű alkalmazás, amely a finanszírozási lehetőségek bemutatásával segíti a vállalkozásokat, azon belül főként a mikro- és kisvállalkozásokat – közölte az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.

2023. szeptember 28.

Kell-e sírnia Argentínának?

A XIX. század végétől a nagy gazdasági válságig (1930) tartott Argentína igazi aranykora: ekkor az egy főre jutó GDP még az Egyesült Államokat is megelőzte és Argentína a világ 7. leggazdagabb országa volt. A nagy gazdasági válság súlyosan érintette az országot, amely kis túlzással ebből a sokkból a mai napig nem tudott feltápászkodni. Argentína adórendszere bonyolult és nem befektetőbarát.