Fellegi tárgyalhat a bankadóról


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kormányfő Varga Mihályt és Fellegi Tamást szeretné főtárgyalónak a bankadóról folytatandó egyeztetéseken – állítja a Népszabadság, melynek információját hivatalosan nem erősítették meg

Orbán Viktor kormányfő Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter helyett Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési minisztert és Varga Mihályt szeretné főtárgyalónak a bankokkal folytatott egyeztetéseken a jövőben – értesült a Népszabadság.

A napilap információját kormányzati források nem erősítették meg, de tekintettel arra, hogy az előző tárgyalási forduló a bankokkal eredmény nélkül zárult, nem lenne meglepő, ha Fellegi Tamáshoz kerülne a bankadó ügye, mint ahogy a tárcavezető már az orosz-magyar gazdasági kapcsolatokat is kézben tartja.

Mindeközben lényegében elnyerte végleges formáját az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvényeket módosító csomag, miután az Országgyűlés tegnap megszavazta a benyújtott indítványokat. A parlamenti döntés nyomán kikerül a 2010-es bankadó hatálya alól azon biztosítók köre, melyek három éven belül alakultak, azaz a tevékenységi engedélyt első alkalommal 2007. június 1-jét követően szerezték meg.

A bankadót így a javaslat alapján a következő hat biztosítónak nem kellene megfizetnie: CIG Közép-európai Biztosító Zrt., ERGO Életbiztosító Zrt., Genertel Biztosító Zrt., MKB Általános Biztosító Zrt., MKB Életbiztosító Zrt., Wabard.

A tegnapi parlamenti döntés értelmében azok a hitelintézetek, amelyek 2009. december 31-én fiókjaik legalább 15 százalékát olyan településen tartották fenn, ahol az állandó lakosok száma nem haladta meg a négyezer főt, különadójukat csökkenthetik az ilyen településeken működtetett fiókok összes fiókjukhoz viszonyított arányában.

A Magyar Posta közszolgáltatással kapcsolatos pénzforgalmi közvetítő tevékenysége is kikerült a törvényjavaslat hatálya alól, a számvevőszéki és költségvetési bizottság szerint ugyanis az adóteher ellehetetlenítené a posta pénzforgalmi közvetítő tevékenységének folyamatos működtetését, veszélyeztetve a nyugdíjkifizetéseket is.

Az Országgyűlés többsége 42 igen szavazattal, 296 ellenében 12 tartózkodás mellett elutasította Szekeres Imre szocialista képviselő módosító indítványát, mely megszabta volna a banki különadóból befolyó költségvetési pénz felhasználási célját.

Forrás: Hirado.hu


Kapcsolódó cikkek