Félnek a bankok a külföldi divattól: akarunk előbb fizetni?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A nyugat-európai gyakorlattal ellentétben hazánkban kevésbé általános, hogy az adósok a futamidő vége előtt visszafizetik a felvett jelzáloghitelt – derül ki a BG Hitel & Lízing elemzéséből.

A nyugati példák szerint egy hitelkonstrukció díjtételei között ma már az előtörlesztés szabályozása legalább olyan fontos szerepet játszik, mint a napi szintű költségek, a Lajtán túl ugyanis jellemzően 10-12 év alatt fizetnek vissza egy 20 évre felvett hitelt.

A pénzintézetek természetesen kevésbé örülnek annak, ha az ügyfelek idő előtt szabadulnak a hiteltől, a szükséges garanciákat azonban itthon csak a hitelszerződésekbe építhetik be. Jellemzően az előtörlesztett összeg 2-4%-át, valamint 40-50 ezer forintot kell ekkor megfizetnie az adósnak.

A magyar jelzáloghitelesek jellemzően az állami támogatásos konstrukciókat törlesztik vissza előszeretettel a futamidő vége előtt. A bank ezen eseteknél a kamatok elvesztése mellett az állami támogatásnak is búcsút inthet, mely nagyban befolyásolja a profitot.

Forrás: PénzcentrumKapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Nemzetközi számlagyár vezetője ellen emeltek vádat

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi adót csaltak el – közölte a főügyészség helyettes sajtószóvivője.

2022. december 2.

Orbán: a globális minimumadó munkahelygyilkos adóemelés

A globális minimumadó “munkahelygyilkos adóemelés”, ezért a kormány nem járul hozzá, hogy Magyarországon bevezessék – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.