Félnek a bankok a külföldi divattól: akarunk előbb fizetni?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A nyugat-európai gyakorlattal ellentétben hazánkban kevésbé általános, hogy az adósok a futamidő vége előtt visszafizetik a felvett jelzáloghitelt – derül ki a BG Hitel & Lízing elemzéséből.

A nyugati példák szerint egy hitelkonstrukció díjtételei között ma már az előtörlesztés szabályozása legalább olyan fontos szerepet játszik, mint a napi szintű költségek, a Lajtán túl ugyanis jellemzően 10-12 év alatt fizetnek vissza egy 20 évre felvett hitelt.

A pénzintézetek természetesen kevésbé örülnek annak, ha az ügyfelek idő előtt szabadulnak a hiteltől, a szükséges garanciákat azonban itthon csak a hitelszerződésekbe építhetik be. Jellemzően az előtörlesztett összeg 2-4%-át, valamint 40-50 ezer forintot kell ekkor megfizetnie az adósnak.

A magyar jelzáloghitelesek jellemzően az állami támogatásos konstrukciókat törlesztik vissza előszeretettel a futamidő vége előtt. A bank ezen eseteknél a kamatok elvesztése mellett az állami támogatásnak is búcsút inthet, mely nagyban befolyásolja a profitot.

Forrás: Pénzcentrum


Kapcsolódó cikkek

2024. április 22.

Árfolyam az áfában (XI. rész)

Az alkalmazandó árfolyam szolgáltatásimportnál eltér attól függően, hogy az ügylet teljesítési helyére milyen jogszabályi rendelkezés vonatkozik, míg adómentes Közösségen belüli termékértékesítés esetén a Közösségen belüli termékbeszerzéshez hasonlóan alakul. Az Áfa tv. 58. §-ának hatálya alá tartozó ügyletekre speciális árfolyamszabály irányadó.