Fidesz-ígéret: marad az eva, ekho


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elhatárolódott a Fidesz a külföldi kamarák adójavaslat-csomagjától pénteken. A javaslatok ellen szerdán közleményben a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara is tiltakozott, illetve az fn.hu által megkérdezett kisvállalkozói és munkavállalói érdekvédők is.

A nemzeti ügyek kormánya csökkenteni fogja az adókat, és egyszerűsíteni fogja az adórendszert, de nem fogjuk eltörölni az evát, az ekhót és az őstermelői adózás lehetőségét – olvasható a Fidesz fn.hu-hoz eljuttatott közleményében.

A Fidesz szerint az MSZP beindította rágalomhadjáratának újabb fejezetét. Az MSZP szerint ugyanis a Fidesz kiszivárgott titkos kormányprogramja több rossz hírt is tartalmaz, és antidemokratikus dolog, hogy a tervezett intézkedések csak a parlamenti választások után derülnek ki – derül ki az MTI tudósításából.

Budai Bernadett, az MSZP szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján ezekre példaként említette az eva, az ekho, és az őstermelői adózás megszüntetéséről, az adójóváírás eltörléséről, illetve a tételes egészségügyi hozzájárulás bevezetéséről szóló sajtóhíreket – olvasható a távirati iroda tudósításában.

Mint korábbi cikkünkben írtuk, szerdán közleményben tiltakozott a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a külföldi kereskedelmi kamarák által szorgalmazott adóelképzelések ellen, amelyek többek között megszüntetnék az evát, az ekhot, az őstermelői kedvezményt.

A javaslatok forrása nem a Fidesz, hanem három szervezet: az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham), a Joint Venture Szövetség (JVSZ) és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK).

A dokumentum javaslatai nem csak a kisvállalkozók, hanem a munkavállalók nettó jövedelmét is csökkentenék, eltörölnék az adójóváírást (az idei szja könnyítés teljes egészében az adójóváírás kiterjesztésén alapszik). Mindemellett kötelezővé tennék az építményadó kiszabását, így végső soron mégiscsak lenne egy általános ingatlanadó.

A kis cégeket az is kellemetlenül érintené a javaslataikból, hogy visszahoznák a tételes egészségügyi hozzájárulást – immár 8000 forinttal. Csökkentenék viszont a járulékokat, s eltörölnék az iparűzési adót.

Forrás: Figyelőnet


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

NGM: nem a szegénység, hanem az óvatosság miatt fogyaszt keveset a lakosság

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.