Figyelem! A vámhatóság rászáll a külföldi rendszámokra


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Minden harmadik külföldi – unión kívüli – rendszámú kocsit jogtalanul használnak Magyarországon – állapította meg a vám- és pénzügyőrség.

Az ellenőrzéseket az elkövetkező időszakban a közutak mellett Magyarország külső határszakaszaira is kiterjesztik – közölte Sipos Jenő.
A vámhatóság szóvivője emlékeztetett arra, hogy a jogszabályok szigorú feltételeket határoznak meg a nem közösségi árunak minősülő gépjárművek behozatalával és használatával kapcsolatban.

A feltételek teljesítésével lehetőség van ezen gépjárművek alkalomszerű magyarországi használatára, azonban a belföldi rendszeres és tartós használat kizárólag a vámok és a nemzeti adók megfizetését követően lehetséges. Információink szerint hat hónapig úgynevezett ideiglenes behozatal jogcímen gond nélkül lehet furikázni a külföldi rendszámú kocsival, ezt követően azonban vagy vámkezeltetni kell vagy pedig ki kell vinni az országból és az Európai Unióból is.

A nemrégiben lezárult vámhatósági ellenőrzések során kiderült, minden harmadik esetben nem jogszerű az érintett gépjárművek magyarországi használata. A közel 100 gépjárművet érintő ellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy a jogsértéseket jellemzően olyan Magyarországon lakóhellyel rendelkező személyek követik el, akik az EU-n kívüli ország rendszámával rendelkező gépjárművet behozzák Magyarország területére és azt a megfelelő vámeljárás lefolytatása nélkül, rendszeresen és tartósan használják. A jogszabályok erre nem adnak lehetőséget, sőt ezen esetekben kötelezően alkalmazandó szankciók bevezetéséről rendelkeznek. Azon túl, hogy a jogsértő módon behozott gépjárműre kivetik a vámokat és a nemzeti adókat, a vámhatóság vámigazgatási bírságot is kiszab, illetve büntetőeljárás bevezetésére is sor kerülhet.

A vámhatóság már az ellenőrzés során vámbiztosítékot követel az ellenőrzés alá vont személytől, amelynek összege megegyezik a későbbiekben kiszabandó köztartozás összegével. Amennyiben az ügyfél a vámhatóság felszólítására nem nyújt vámbiztosítékot, az eljáró vámszerv az eljárás végéig korlátozza az ügyfél rendelkezési jogát a gépjármű felett, azaz elrendeli a gépjármű közvetlen vámfelügyeletét. Mint megtudtuk, ez azt jelenti, hogy az autót az illetékes vámhivatalba viszik, és addig nem adják ki a tulajdonosának, amíg az ki nem egyenlíti vagy letétbe nem helyezi a köztartozását.

A vámhatóság – tekintettel az eddigi ellenőrzések tapasztalataira is –, közúti ellenőrzései során folyamatosan vizsgálja az érintett gépjárművek használatának jogosságát. Az ellenőrzések során a vámszervek igénybe veszik a rendőrség segítségét is, akik önálló ellenőrzéseik, illetve a vámszervekkel közös akciók keretében közreműködnek a jogsértések kiszűrésében és felderítésében.

A vámhatóság fokozott, a társhatóságok közreműködésére is igényt tartó ellenőrzési tevékenység keretében folyamatosan figyelemmel kíséri az érintett gépjárművek jogszerű használatát. A fokozott ellenőrzéseket az elkövetkező időszakban a közutak mellett Magyarország külső határszakaszaira is kiterjesztik. Jogsértés megállapítása esetén az egyértelmű és konkrét jogszabályi felhatalmazás alapján a vámhatóság határozott intézkedéseket tesz a jogszerű állapot helyreállítása és a további jogsértések megelőzése érdekében.

Forrás: Világgazdaság Online


Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

NAV-Figyelő 21. hét: Változott a jegybanki alapkamat, adó-amnesztia, üzemanyagárak

A NAV útmutatót adott ki az utólagos részesedésbejelentéssel kapcsolatban, amelyben a leggyakrabban felmerülő kérdésekre kívánt válaszolni az adóamnesztia kapcsán. Továbbá változott a jegybanki alapkamat és az adóhatóság meghatározta a júniusi üzemanyagárakat is – derül ki a NAV-Figyelő eheti számából.

2024. május 27.

Év végi záráshoz, év eleji nyitáshoz kapcsolódó teendők a társasági adóban

A számviteli beszámoló és az annak adatain alapuló társaságiadó-bevallás elkészítése az egyik legfontosabb olyan feladat, amely egy üzleti év zárásához kapcsolódik. A társaságiadó-kötelezettség szempontjából az üzleti év utolsó napjának több szempontból is relevanciája van: gondoljunk csak azokra az adóalap-korrekciókra, amelyek olyan számviteli tételekhez kapcsolódnak, amelyeket év végén számol el egy gazdálkodó. Emellett az év vége egyben lehetőségeket is nyújt az adózás tervezéséhez, egy esetleges adózási-módváltás megfontolásához. Nem utolsósorban az év vége sok szempontból olyan határidőt is jelent, amelyre indokolt kiemelt figyelmet fordítani. A zárás mellett természetesen a nyitás során, a következő év kezdeti időszakában is számos feladat jelentkezhet, különösen a mérlegkészítés, illetve a társaságiadó-bevallás benyújtása határidejéig bezárólag. Ezek a feladatok adózótól függően rendkívül változatosak, így kimerítő listát lehetetlen adni. Az Adó szaklap írása azokat a jellemzően előforduló, megfontolásra érdemes szabályokat, teendőket emeli ki, amelyek az adózók széles rétegét érinthetik.

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]