Néhány szektor kezd élénkülni


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megtanultak együtt élni a válsággal a magyar vállalkozások, azonban az alulfinanszírozott társaságok mostanra felélték tartalékaikat, nem tudnak tőkésíteni, így idén sokan nem lesznek képesek tovább folytatni tevékenységüket – állapítja meg az Atradius Magyarországra vonatkozó elemzése.

A nemzetközi hitelbiztosító kimutatásai szerint Magyarországon a tavalyi év első felében meredeken nőtt a késedelmesen fizető vevők száma, ezért a korábbinál szigorúbb követeléskezelésre volt szükség. Ennek következtében 2009 végére 30-50 százalékra esett vissza a késedelmes fizetések száma.

Ugyancsak pozitív fejlemény, hogy 2010 januárjában a megkért hitelek több mint felére tudtunk fedezetet vállalni; ez egyben az elmúlt egy év legjobb adata” – állítja Vanek Balázs, az Atradius Hitelbiztosító magyarországi fióktelepének vezetője. Az Atradius tapasztalatai alapján márciusban a kereslet is érezhetően megélénkült, amelynek egyik oka lehetett, hogy a nagyobb arányú januári fedezetvállalás márciusban éreztette hatását. A keresletélénkülés ugyan szektoronként eltérő, de például az acéliparban megduplázódott az értékesítés mennyisége márciusban az Atradius adatai szerint.

Forrás: FigyelőNet


Kapcsolódó cikkek

2024. június 12.

Átfogó versenyképességi reformokat vár a Költségvetési Tanács

A tartósan 4 százalék feletti GDP bővülés érdekében az egyensúlyok helyreállítása mellett átfogó versenyképességi reformokra is szükség van – mondta a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a Magyar Közgazdasági Társaság tagjainak tartott online előadásában.