Néhány szektor kezd élénkülni


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megtanultak együtt élni a válsággal a magyar vállalkozások, azonban az alulfinanszírozott társaságok mostanra felélték tartalékaikat, nem tudnak tőkésíteni, így idén sokan nem lesznek képesek tovább folytatni tevékenységüket – állapítja meg az Atradius Magyarországra vonatkozó elemzése.

A nemzetközi hitelbiztosító kimutatásai szerint Magyarországon a tavalyi év első felében meredeken nőtt a késedelmesen fizető vevők száma, ezért a korábbinál szigorúbb követeléskezelésre volt szükség. Ennek következtében 2009 végére 30-50 százalékra esett vissza a késedelmes fizetések száma.

Ugyancsak pozitív fejlemény, hogy 2010 januárjában a megkért hitelek több mint felére tudtunk fedezetet vállalni; ez egyben az elmúlt egy év legjobb adata” – állítja Vanek Balázs, az Atradius Hitelbiztosító magyarországi fióktelepének vezetője. Az Atradius tapasztalatai alapján márciusban a kereslet is érezhetően megélénkült, amelynek egyik oka lehetett, hogy a nagyobb arányú januári fedezetvállalás márciusban éreztette hatását. A keresletélénkülés ugyan szektoronként eltérő, de például az acéliparban megduplázódott az értékesítés mennyisége márciusban az Atradius adatai szerint.

Forrás: FigyelőNet


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.