Figyelem: hiba a személyi jövedelemadó bevallásban!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kevesen tudnak róla, hogy a 2006-os személyi jövedelemadó bevallásukban nyilatkozniuk kell arról, hogy ha önkéntes pénztár tagok, akkor az ehhez kapcsolódó kedvezményt melyik pénztárnak utalja az adóhatóság. Annak sem kell megijedni, aki ezt a bejelentést elmulasztotta, mert szeptemberig egy erre rendszeresített pótlapon megteheti.

Míg tavaly a 2005. évi jövedelmek bevallásakor az önkéntes pénztári befizetések utáni kedvezmény csökkentette az adót, azaz, akár vissza is lehetett kapni a kedvezmény összegét, addig idén már nem lehet ezt megtenni.

Akkor élhet valaki ezzel a kedvezménnyel, ha a többi adókedvezményét már kimerítette, és még maradt fenn pénze. A megmaradt összeget kell az önkéntes pénztárakhoz az adóhatóságnak elutalnia.

Itt van azonban a probléma – mondja a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke, Zara László, ugyanis szerinte rossz a bevallás, mert az ezzel kapcsolatos oldalon nincs arra módja a magánszemélynek, hogy beírja az adatokat.

Zara László kiemelte: érdekes feladat lesz a pénztárak számára, hogy a beérkezett összegeket hogyan osztják fel és teszik át az érintettek egyéni számláira.

A bevallásban csak egy sor szerepel egy bankszámlaszámnak, azaz, ha valaki be is írta az önkéntes pénztárának számlaszámát, akkor még mindig nem biztos, hogy a saját egyéni számlájára meg is érkezik ez az összeg.

Zara László úgy véli, hogy ezt a jogszabályi változást kevesen tudják, ezért kevesen is fognak élni vele, hiszen az sem véletlen, hogy az adóhatóság mostanra már rendszeresített egy pótlapot, amelyen még szeptemberig bejelenthetik az érintettek ennek az adókedvezménynek az átutalását.

Forrás: Info Rádió


Kapcsolódó cikkek

2023. február 8.

A NAV az idén is elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is külön kérés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, a folyamat automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem – közölte a NAV szerdán.