Figyelem: hiba a személyi jövedelemadó bevallásban!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kevesen tudnak róla, hogy a 2006-os személyi jövedelemadó bevallásukban nyilatkozniuk kell arról, hogy ha önkéntes pénztár tagok, akkor az ehhez kapcsolódó kedvezményt melyik pénztárnak utalja az adóhatóság. Annak sem kell megijedni, aki ezt a bejelentést elmulasztotta, mert szeptemberig egy erre rendszeresített pótlapon megteheti.

Míg tavaly a 2005. évi jövedelmek bevallásakor az önkéntes pénztári befizetések utáni kedvezmény csökkentette az adót, azaz, akár vissza is lehetett kapni a kedvezmény összegét, addig idén már nem lehet ezt megtenni.

Akkor élhet valaki ezzel a kedvezménnyel, ha a többi adókedvezményét már kimerítette, és még maradt fenn pénze. A megmaradt összeget kell az önkéntes pénztárakhoz az adóhatóságnak elutalnia.

Itt van azonban a probléma – mondja a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke, Zara László, ugyanis szerinte rossz a bevallás, mert az ezzel kapcsolatos oldalon nincs arra módja a magánszemélynek, hogy beírja az adatokat.

Zara László kiemelte: érdekes feladat lesz a pénztárak számára, hogy a beérkezett összegeket hogyan osztják fel és teszik át az érintettek egyéni számláira.

A bevallásban csak egy sor szerepel egy bankszámlaszámnak, azaz, ha valaki be is írta az önkéntes pénztárának számlaszámát, akkor még mindig nem biztos, hogy a saját egyéni számlájára meg is érkezik ez az összeg.

Zara László úgy véli, hogy ezt a jogszabályi változást kevesen tudják, ezért kevesen is fognak élni vele, hiszen az sem véletlen, hogy az adóhatóság mostanra már rendszeresített egy pótlapot, amelyen még szeptemberig bejelenthetik az érintettek ennek az adókedvezménynek az átutalását.

Forrás: Info Rádió


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.