Figyelem: hiba a személyi jövedelemadó bevallásban!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kevesen tudnak róla, hogy a 2006-os személyi jövedelemadó bevallásukban nyilatkozniuk kell arról, hogy ha önkéntes pénztár tagok, akkor az ehhez kapcsolódó kedvezményt melyik pénztárnak utalja az adóhatóság. Annak sem kell megijedni, aki ezt a bejelentést elmulasztotta, mert szeptemberig egy erre rendszeresített pótlapon megteheti.

Míg tavaly a 2005. évi jövedelmek bevallásakor az önkéntes pénztári befizetések utáni kedvezmény csökkentette az adót, azaz, akár vissza is lehetett kapni a kedvezmény összegét, addig idén már nem lehet ezt megtenni.

Akkor élhet valaki ezzel a kedvezménnyel, ha a többi adókedvezményét már kimerítette, és még maradt fenn pénze. A megmaradt összeget kell az önkéntes pénztárakhoz az adóhatóságnak elutalnia.

Itt van azonban a probléma – mondja a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke, Zara László, ugyanis szerinte rossz a bevallás, mert az ezzel kapcsolatos oldalon nincs arra módja a magánszemélynek, hogy beírja az adatokat.

Zara László kiemelte: érdekes feladat lesz a pénztárak számára, hogy a beérkezett összegeket hogyan osztják fel és teszik át az érintettek egyéni számláira.

A bevallásban csak egy sor szerepel egy bankszámlaszámnak, azaz, ha valaki be is írta az önkéntes pénztárának számlaszámát, akkor még mindig nem biztos, hogy a saját egyéni számlájára meg is érkezik ez az összeg.

Zara László úgy véli, hogy ezt a jogszabályi változást kevesen tudják, ezért kevesen is fognak élni vele, hiszen az sem véletlen, hogy az adóhatóság mostanra már rendszeresített egy pótlapot, amelyen még szeptemberig bejelenthetik az érintettek ennek az adókedvezménynek az átutalását.

Forrás: Info RádióKapcsolódó cikkek

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.

2022. június 30.

Ellenőrzési határidők és a mulasztási bírság kapcsolata

A mulasztási bírságok sokfélék, de vannak közös szabályaik. Ilyen a bírság kiszabásakor alkalmazandó mérlegelés, vagy különféle adózók esetében irányadó kedvezőbb, vagy hátrányosabb rendelkezések alkalmazása megbízható, vagy kockázatos adózók esetében. Érdekes jogesetet mutatunk be.