Fix adóval próbálkozik a kormány?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Valószínűleg nem teljesen légből kapott az a Napi Gazdaság mai számában megszellőztetett hír, amely szerint az Alkotmánybíróság által megsemmisített elvárt adóból származó bevételek pótlására a Pénzügyminisztérium (PM) bevételtől független, fix összegű adót vetne ki – értesült az MTI a kormányhoz közel álló szakértői körökből pénteken.

A fix összegű adót le lehetne vonni a társasági adóból és a személyi jövedelemadóból, így az újfajta elvonás csak a veszteséges vállalkozókat terhelné.

Nem példa nélküli az ilyen adminisztratív típusú adó, de alkalmazása nem gyakori és nem a legfejlettebbek országokban fordul elő, s a magyar adóztatás történetében újdonság volna – mondta az MTI-nek Oszkó Péter, a Deloitte vezető partnere a fix összegű adóval kapcsolatos elképzelésre.

Átmehet a szűrőn

Az Alkotmánybíróság az elvárt adóval kapcsolatban egyrészt azt kifogásolta, hogy a jövedelemadó szabályozás keretében kialakított adó nem volt jövedelemarányos. Így, ha nem jövedelemadóként alakítanák ki, lehet, hogy könnyebben átcsúszna az alkotmányossági szűrőn – mondta az adótanácsadó. Oszkó Péter szerint meg kell majd vizsgálni, hogy a tervezett új rendszer biztosít-e lehetőséget az ellenbizonyításra. Az elvárt adó esetében ugyanis problémát jelentett az is, hogy a szabályozás egy lényegében büntető jellegű adó ellen nem engedett ellenbizonyítást. Nagyon nagy súllyal esne latba az is, hogy az új adó mennyire áll arányban a vállalkozások teherviselő képességével: sokmilliós terhet jelent vagy nem haladja meg lényegesen az alapításkori illetéket – tette hozzá a Deloitte vezető partnere.

Forrás: Piac&ProfitKapcsolódó cikkek

2022. július 1.

800 éves az Aranybulla – Püspökök, várispánok (7. rész)

II. András király nem egységes szabályozásként adta ki az Aranybullát, az gyakran csak kiegészítette egyéb intézkedéseit, döntéseit. Ez azt is jelenti, hogy nem kis jelentősége van annak is, hogy mit nem tartalmazott a kiváltságlevél. Ez nem kis mértékben jelenti a végrehajtott adóreformot is. Az adóintézkedések egy része csak utalásszerűen tartalmaz hátrányos intézkedéseket az egyház és a várispánok kárára.

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.