Földadót és járműadót vetne ki egy helyhatóság


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mindszenten nem haboztak sokat, máris élnének az új adóztatási lehetőségekkel.


Földadót és járműadót vetne ki Mindszent – írja a Délmagyarországra hivatkozva az origo.hu.

Olyan feladatokra fordítanák a bevételt, amelyre nem kapnak állami támogatást. A településen pénteken fogadták el az erről szóló javaslatot. Ennek értelmében január elsejétől a 150 aranykorona feletti földek után aranykoronánként 150 forintot kellene fizetniük a tulajdonosoknak.  A gépjárműadót az eddig ez alól mentesülő járművekre vetnék ki: mezőgazdasági vontatókra, lassú járművekre, pótkocsijaikra. Mértéke gépjárművek esetében kilowattonként 200 forint lenne, pótkocsik esetében súllyal számolnának: 100 kilogrammonként 200 forint évente – olvasható a cikkben.

Akadnak még bizonytalanságok a földadóval kapcsolatban, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára korábban arról beszélt egy interjúban, hogy eszükbe sem jutott, hogy valaki megadóztatná a földeket – derül ki az origo cikkéből. Az Adó Online korábban írt arról, hogy az önkormányzat szinte bármit megadóztathat jövőre, amihez kedve van, az új adótörvény csak minimális korlátokat állít föl.

 

 


Kapcsolódó cikkek

2024. február 23.

Energiahatékonysági beruházások adókedvezménye – még nem késő élni vele

Az energiahatékonysági beruházásokkal összefüggő adókedvezmények rendszere jelentősen átalakult tavaly év végén és ez nehéz helyzetbe hozza a cégeket. Egyúttal fontos hangsúlyozni, hogy a folyamatban lévő beruházások esetén még nem késő élni az adókedvezmény adta lehetőséggel – olvasható a Niveus Consulting Group közleméényében.

2024. február 23.

E-kereskedelem: a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (1. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazásáról szólnak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.