Folytatódó ellenőrzések | NAV-Figyelő 27. hét


A 2023-ban hatályba lépő, új, az átalányadózókat érintő változások alapján a járulékbevallással kapcsolatban az átalányadózó egyéni vállalkozók az ún. göngyölítéses módszert alkalmazzák járulékalapjuk, illetve a fizetendő TB-járulék és szociális hozzájárulási adó meghatározására. További részletek a NAV-figyelő eheti számában.

Átalányadózók negyedéves bevallási határideje

A 2023-ban hatályba lépő, új, az átalányadózókat érintő változások alapján a járulékbevallással kapcsolatban az átalányadózó egyéni vállalkozók az ún. göngyölítéses módszert alkalmazzák járulékalapjuk, illetve a fizetendő TB-járulék és szociális hozzájárulási adó meghatározására.

Az idei évtől, ezzel párhuzamosan a bevallásokat negyedévente a negyedévet követő hónap 12-éig kell benyújtani a NAV részére.

A 2023. II. negyedévére vonatkozó 2358 jelű nyomtatvány benyújtási határideje így július 12. napja.

A nyomtatvány az ÁNYK program mellett az online nyomtatványkitöltő (ONYA) rendszerén keresztül is beadható, amely felhasználóbarát módon, a NAV adatbázisában szereplő adatokat felhasználva vezeti végig a vállalkozót a bevallás kitöltésén és benyújtásán.

Adótraffipax

Baranya megyében július 10. és 16. között szerdán Pécsett a lángossütőket, csütörtökön az orfűi vendéglátóhelyeket, pénteken pedig a pécsi méteráruüzleteket ellenőrzik majd a hivatal munkatársai.

Csongrád-Csanád megyében július 27-én a strandokon, fürdőkben és ezek körényékén tartanak ellenőrzéseket.

Nógrád megyében a pizzériákat ellenőrzik az alábbi járásokban:

  • július 10, hétfő – Salgótarjáni járás
  • július 11, kedd – Balassagyarmati járás
  • július 12, szerda – Pásztói járás
  • július 13, csütörtök – Szécsényi járás
  • július 14, péntek – Salgótarjáni járás

Az Észak-budapesti igazgatóság ellenőrei július 10. és 31. között a strandokon értékesítőket ellenőrzik majd.

Hajdú-Bihar megyében július 11-én a megyei építkezéseken ellenőriznek majd az adóhatóság munkatársai, ahol főként a szabályszerű foglalkoztatás lesz a fókuszban.

Veszprém megyében július 10. és 21. között a Balaton-parti településeken, illetve a gyakran látogatott területeken ellenőrzik majd a kereskedőket, illetve vendéglátókat. Az igazgatóság kiemeli, hogy az ellenőrök egy helyszínre többször is visszatérhetnek.

A NAV-figyelő eheti száma IDE kattintva érhető el.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

NAV-Figyelő 21. hét: Változott a jegybanki alapkamat, adó-amnesztia, üzemanyagárak

A NAV útmutatót adott ki az utólagos részesedésbejelentéssel kapcsolatban, amelyben a leggyakrabban felmerülő kérdésekre kívánt válaszolni az adóamnesztia kapcsán. Továbbá változott a jegybanki alapkamat és az adóhatóság meghatározta a júniusi üzemanyagárakat is – derül ki a NAV-Figyelő eheti számából.

2024. május 27.

Év végi záráshoz, év eleji nyitáshoz kapcsolódó teendők a társasági adóban

A számviteli beszámoló és az annak adatain alapuló társaságiadó-bevallás elkészítése az egyik legfontosabb olyan feladat, amely egy üzleti év zárásához kapcsolódik. A társaságiadó-kötelezettség szempontjából az üzleti év utolsó napjának több szempontból is relevanciája van: gondoljunk csak azokra az adóalap-korrekciókra, amelyek olyan számviteli tételekhez kapcsolódnak, amelyeket év végén számol el egy gazdálkodó. Emellett az év vége egyben lehetőségeket is nyújt az adózás tervezéséhez, egy esetleges adózási-módváltás megfontolásához. Nem utolsósorban az év vége sok szempontból olyan határidőt is jelent, amelyre indokolt kiemelt figyelmet fordítani. A zárás mellett természetesen a nyitás során, a következő év kezdeti időszakában is számos feladat jelentkezhet, különösen a mérlegkészítés, illetve a társaságiadó-bevallás benyújtása határidejéig bezárólag. Ezek a feladatok adózótól függően rendkívül változatosak, így kimerítő listát lehetetlen adni. Az Adó szaklap írása azokat a jellemzően előforduló, megfontolásra érdemes szabályokat, teendőket emeli ki, amelyek az adózók széles rétegét érinthetik.

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]